"Да, България" казва, че ще проучи с декларация дали има достатъчно антикорупционно желание сред парламентарните политическите сили, което да изпълни десетина приоритетни точки, за да можем ПП-ДБ да поискаме третия мандат. Така членът на ръководството на "Да, България" Ивайло Мирчев обясни в интервю за bTV снощното решение на нейния Национален съвет.

Мирчев подчерта, че в предишното Народно събрание ротацията е пропаднала не защото някой е искал някое министерство, а защото Делян Пеевски и Бойко Борисов не са се съгласили да бъде продължена съдебната реформа и да бъдат променени регулаторите и службите, защото Пеевски не е искал да се раздели с властта си в тях. "Ако се бяхме съгласили с предложението на Десислава Атанасова да си поделим с по една трета регулаторите, щеше да има правителство, но щяхме да излъжем хората. Не се съгласихме и правителството падна", каза бившият депутат. И добави, че сега се предлагат същите реформи, които залегнаха в споразумението от февруари, което ПП-ДБ предложи на ГЕРБ и обществото.

Мирчев напомни на водещата на "Лице в лице" Цветанка Ризова, че на 9 юли преди 2 години Христо Иванов е бил в същото студио и е говорил също за третия мандат. "Изгледах участието му тогава и той каза същите неща, които казваме и днес. Т.е. ние сме изключително последователи и не отстъпваме от принципите си и от това, което обещаваме на хората преди избори. Ние не казваме, че трябва задължително да има правителство с третия мандат, а казваме - искаме да проверим в Народното събрание дали партиите, които всички на хартия се борят с корупцията, всички са неподкупни, няма един депутат или министър в затвора, всички са света вода ненапита - да видим има ли воля за нещо подобно", каза политикът. И предупреди, че ГЕРБ трябва да обяснят на хората защо казват "не".

Ивайло Мирчев е убеден, че хората не излизат да гласуват, за да бъде партията им в опозиция или да се ходи на нови избори, а защото припознават в политиките и програмите на една или друга партия нещо важно за тяхното бъдеще и бъдещето на децата им, пише БТА. "Никой не гласува преди месец, за да отидем наесен пак на избори. Вече над 700 млн. лева са изразходвани в последните години само за избори", каза политикът.

Той си дава сметка, че шансът да се реализира третият мандат не е голям, но същевременно призова да си дадем отговор на въпроса - какво се е променило след шестия вот, за да отидем на седми. "Ако искаме да видим още от служебните правителства на Румен Радев - от Пътя на Копринката, "Боташ", изолация от международните ни партньори, нека да отидем на избори. И ние, точно ние, нашата общност точно, да не правим нищо? Ако ние не направим нищо сега, ще отидем на избори. А всеки нови избори - седми, осми, девети, ни приближават към президентска република. Ако някой си мисли, че това е панацея за България, дълбоко се заблуждава - това е пагубно за страната, защото когато властта се концентрира в един човек и резултатът е много лош - това се вижда от служебните правителства на Радев", предупреди Ивайло Мирчев.

"Не е въпросът просто някой да направи правителство, а да направим опит да изпълним приоритетите си, с които в предизборните кампании гледахме хората в очите и искахме да ги изпълним. Ако има седми избори, ще правим същото - ще ги гледаме в очите, ще отидем пак на улицата, ще се срещаме с тях и ще казваме - това са нашите приоритети. Христо Иванов точно това постигна - след 10 години усилия конституцията беше приета. Ще продължаваме с това упорство", каза Ивайло Мирчев.

Той е категоричен, че в политическите цели и приоритети между партиите и коалициите в ПП-ДБ няма никакви разминавания. Но е сигурен: "Никой не отива да гласува, за да отиде твоята сила в опозиция. Хората гласуват за партии, за да свършат конкретна работа".

Сред големите успехи на коалицията той припомни промените в конституцията - как формация с 63 гласа е успяла да привлече още 100, за да станат те реалност. "Пеевски сега оказва натиск над Конституционния съд, за да бъде опраскана конституцията. Разбра, че контролът му върху съдебната власт и службите е заплашен и затова тръгна в обратната посока на това, което е гласувал", каза Мирчев. По думите му обаче Пеевски, който няма мяра, се е олял и влиянието му върху сегашната съдебна власт вече е по-слабо.

Мирчев подчерта, че в позицията на Националния съвет на "Да, България" ЕС и НАТО не се поставят изобщо под въпрос и ако "Възраждане" и другите политически сили искат да подкрепят предлаганата декларация за реформи и правителство с ограничен мандат, трябва да приемат и евроатлантическите позиции.

"Големият проблем е, че ако Путин мине през Украйна ще стигне до нас. Това не се разбира добре у нас и до голяма степен то е резултат от руската пропаганда", каза Мирчев. Той смята, че България ще спечели делото срещу "Газпром" за 400 млн. евро, така както Германия успя да осъди руския гигант за 13 млрд.

Той е потресен от чудовищната атака срещу детската болница в Киев от руския агресор и разказа как на фейсбук страницата на баща му някой написал, че ракетата, поразила лечебното заведение, била украинска. "Да казваш, че украинците сами си избиват децата е вече крайна степен на извратеност", възмути се Мирчев.

Дир.бг