Нашумелите случаи с обвинението за полицейско насилие над починал арестант в Ямбол и побоя над младеж от охранител на парти на къмпинг "Градина" бяха коментирани днес пред журналисти от министъра на вътрешните работи Калин Стоянов.

"Доколко разбрах и ми е докладвано, на няколко пъти е влизано при мъжа, който по-късно е починал в самия арест, тъй като е опитвал да се самонарани и е буйствал. Всичко това ще излезе наяве с аутопсията", каза Стоянов в отговор на въпрос дали вече е ясно какво точно се е случило в деня на инцидента.

Вчера започва дисциплинарно производство срещу полицейски служител след смъртта на 32-годишен мъж в ареста на полицията в Ямбол. То е разпоредено със заповед на директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Иван Русев.

Калин Стоянов каза, че става въпрос за изключително трагичен инцидент. Той изказа съболезнования към близките на починалия и съобщи, че е образувано следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите, както и дисциплинарна проверка по отношение на целия случай. "Реагирали сме във връзка с публикациите в медиите и към момента се извършват процесуално-следствени действия", съобщи Стоянов, цитиран от БТА. Той подчерта, че най-важното, което се чака, е аутопсията на загиналия човек, която ще бъде направена в Ямбол и ще бъде готова в рамките на деня или утре.

Попитан дали има доказателства, че става дума за самоубийство, Калин Стоянов каза, че за момента се твърди, че става въпрос за това, защото човекът се е обесил. Министърът заяви, че от момента на влизането му в районното управление до смъртта, през цялото време има камери, така че лесно може да се установи какво точно се е случило. Стоянов подчерта, че най-важното е оценката и експертизата от аутопсията.

Министърът съобщи още, че се провеждат срещи с концесионери и охранители по плажовете по Черноморието, както и с фирмите по заведенията, за да им се даде направление да действат както е редно и по закон, за да не се стига до крайности за това, че някой си е сложил хавлията не където трябва. "Това си е изцяло отговорност на самите концесионери, а когато става въпрос за престъпление, ще се намесваме ние", заяви Калин Стоянов. Така той коментира темата във връзка с 19-годишен младеж, чиято челюст беше счупена след удар на охранител на плаж "Градина" на Южното Черноморие.

Относно случая на деца, консумирали бисквити с канабис, министърът каза, че това, че те могат да се купуват свободно в интернет, е доста сериозен проблем, върху който от МВР са се фокусирали. По отношение на райския газ Стоянов потвърди, че има проблем с него и съобщи, че утре той ще бъде изслушан в Народното събрание по темата. "Ще дадем препоръки и предложения, днес се изготвя становище какво МВР предстои да предприеме, но все пак контролът по отношение на райския газ е основно на Министерството на здравеопазването", подчерта служебният министър на вътрешните работи.

Стоянов коментира и началото на ремонта на Дунав мост, който започна от днес. "Доста продължителен ще бъде периодът от време, в който ще се извършва реконсрукцията. Тя ще бъде на няколко етапа, но хубавото по думите на министъра е, че има стиковка между българските и румънските гранични служители и ще бъде направено всичко възможно да няма струпване на автомобили и най-вече на тежкотоварен трафик. Абсолютно резонно е част от този тежък трафик да бъде пренасочван към другите гранични пунктове", допълни министърът. Той поясни, че идеята на всичко, което се прави на Дунав мост, е да се осигури безпрепятствено преминаване на тежкотоварния трафик и да няма струпване на автомобили.

Стоянов съобщи още, че за служителите на МВР са закупени общо 2146 бодикамери, като 1000 от тях ще бъдат раздадени на служители на КАТ "Пътна полиция", а другите 1146 ще бъдат за служители от "Охранителна полиция" като идеята е абсолютно всички униформени служители на МВР да бъдат оборудвани с бодикамери, което счита, че е редно.

Дир.бг