Двама души от село Янково и други двама от Смядово са задържани вчера за купуване на гласове. Образувано е досъдебно производство, съобщиха от пресцентъра на полицията.

При обиск на 32-годишния А.А. от Янково били намерени банкноти по 20 лева и два листа с имена на жители на селото. Срещу всяко от тях пишело 60 лв. или 80 лв. Мъжът обяснил, че заедно с брат си - С.А. на 30-години, трябвало да раздадат 1600 лв на хора от селото, за да гласуват за определн кандидат.

Циганите купували гласове за канидат за кмет на Смядово.

За изясняване съпричастността им към купуването на гласове са задържани и двама мъже на 35 и 39 години от град Смядово, казаха още от полицията. От 14 души от село Янково са иззети общо 840 лева, които получили парите, за да гласуват със семействата си. Един глас струвал 20 лв.

Днес материалите по бързото производство са докладвани на прокурор от Районна прокуратура - Велики Преслав, уточниха от пресцентъра на полицията.

По-късно днес от полицията уведомиха, че с постановления на прокурор от Районна прокуратура Велики Преслав двамата са привлечени като обвиняеми - С.А. за престъпления по чл. 167, ал.2 и ал.4, а А.А. за престъпление по чл . 167 ал.2 от НК. С постановления на прокурор им е наложено задържане за срок от 72 часа. Двамата са приведени в Областна служба "Изпълнения на наказанията" - сектор "Арести" - Шумен.

ШУМ.БГ