Над 400 участници се събраха за пети път Шумен, за да доказват уменията си в Националния фестивал на мажоретния танц „Мадарски конник".
След дефиле през централната градска част, отборите се спряха пред сградата на Общината, където бяха приветствани от кмета Красимир Костов. “Шумен е град с уникален исторически и културен облик. Град на първенствата, град на бъдещето, град на младежта, град на надеждите. Във всичко това мажоретният фестивал се вписва достойно и допълва с красивото си присъствие новата ни културна летопис”, каза в приветственото си слово градоначалникът и даде началото на фестивала, като преряза сноп балони. Състезателната програма на фестивала продължава утре, 19 май, от 10,00 часа, в зала "Младост". Съставите ще се надпреварват в три категории: традиционал корпус, параден корпус и помпони, а закриването е предвидено около 15.00 ч.

След началото на мажоретния фестивал, събралата се публика се премести в “Селището на историята”, в парка до общината, което бе открито от кмета. “Преди всичко ми разрешете да изкажа благодарност и признателност към хората, които направиха известно писмото на Минас Пъжъшкян. И това са: откривателят и първи преводач Агоп Орманджиян, Доротея Георгиева, която го подложи на научен анализ и на Негово Превъзходителство господин Арсен Схоян – извънреден и пълномощен посланик на Република Армения, който съдейства за още един съвременен превод на писмото”, заяви Костов в приветствието си. “Когато науката не прави достатъчно, когато исторически факти остават само на хартия, трябва да се намеси местната власт. Затова ръководството на Община Шумен реши да отстояваме по достоен начин първото гражданско честване на Кирил и Методий, състояло се в нашия град на 11 май 1813 година. И какъв по добър повод от навършващите се 200 години”, обобщи кметът. 12 живи картини са представени в “Селището на историята”, където в шатри може да видите „Преславска книжовна школа”, „Първото читалище”, „Просветното дело в Шумен, първото театрално представление с участие на актьори от ДКТ „В. Друмев”, първия симфоничен оркестър, първия телеграф в Шумен и др. “Селището на историята” ще бъде отворено и утре, до 14.00 часа.

До полунощ продължава и Нощта на музеите в Регионалния исторически музей. Там посетителите ще могат да видят на живо „разкопки”, ще могат да си направят колие или медальон от мъниста по антични сюжети, ще пробват да научат нови хора, ще разгледат сладката захарна експозиция от 13 инсталации, които представят картини на култови обекти от България и региона.

Кулминацията на вечерта бе впечатляващ 3D спектакъл, съчетаващ много светлинни и пироефекти. Той започна малко след 21.00 ч. пред сградата на общината.

ШУМ.БГ