Новото ръководство на Държавно горско стопанство – Върбица е уволнило 17 от общо 40 служители. Причината е, че не са членове на ДПС. Това заявиха на пресконференция днес двама от уволнените. По случая адвокатите Даниела Русева и Димитър Серафимов днес внасят тъжба в Районна прокуратура – Велики Преслав. Те са подкрепени от Реформаторския блок, представители на който участваха в пресконференцията.

Според двамата уволнени – лесничеят Исмаил Курдов и счетоводителят Юзджан Ислямов, в ДГС-Върбица се извършва незаконна сеч в големи размери. Даниела Русева директно обвини ръководството на Горското във връзки и защита на хората, които я извършват. 

На 10-ти юли м.г. инспекторите Николай Николов и Али Дагонов хващат край Върбица хора от законната дърводобивна фирма “Трансфорес 74”, които секат немаркирани дървета наред с маркираните. Преброили над 40 такива дървета и съставили протокол. Исмаил Курдов пък направил опис на незаконно добития материал. След няколко дни Николов отново констатирал незаконна сеч в друг район и веднага бил дисциплинарно уволнен.

След като видял, че Николов, който бил началник на горския участък, и зам.-директора на ДГС - Върбица Хълми Амза били освободени, а въпросния протокол за незаконната сеч “потънал” и не стигнал до него за съставяне на акт, Курдов подал сигнал на горещия телефон на Изпълнителна агенция по горите. Представил се, като помолил да запазят анонимността му. След няколко дни във Върбица дошли инспектори от Регионалната дирекция в Шумен и не само, че не открили нарушения, но и уволнили лесничея Курдов. В мотивите на заповедта началникът му Ивелин Тодоров написал, че с подаването на сигнал на горещия телефон уронил престижа на предприятието.

“След назначението на новия директор Тодоров имахме една-две срещи, при които той направо ми каза или да си подам молбата, или ще ме уволни дисциплинарно. Дори единия път се закани да ме бие. Цитирам: “Ей сега ще те запукам тука”, за тоя случай имам и свидетели”, разказа лесничеят Курдов. Той обясни, че не членува в никоя партия. 

Счетоводителят Юзджан Ислямов пък заяви, че е уволнен по политически причини, тъй като е член на партия НПСД. Новите назначени били близки до ДПС. Той обясни, че по-голямата част от сечта във Върбишко се извършва от фирма “Трансфорес 74”, която преди е била на тъщата на кмета на Върбица Мердин Байрям.

“Всички уволнения са толкова некадърно извършени, че падат в съда, но това коства на данъкоплатците големи суми”, каза Даниела Русева. Тя обясни, че чистката във Върбица не е само в Горското, и даде примери с директорката и готвачка на детската градина, водомайстора в село Бяла река и други.

Исмаил Курдов на първа инстанция е спечелил делото си срещу незаконното уволнение, а това на Ислямов е насрочено за края на април.

ШУМ.БГ потърси за коментар директора на ДГС-Върбица, но от там заявиха, че той отсъства от сградата на Горското и не дадоха мобилен телефон за връзка.

ШУМ.БГ