28 стотинки повече за кубик вода ще плащат жителите на Велики Преслав и Нови пазар. Оскъпяването идва с въвеждането на такса “пречистване” от страна на ВиК-Шумен. Тя ще започне да се събира от началото на август във Велики Преслав, а вероятно от септември - в Нови пазар.

Двете общини са получили преди дни уведомителни писма за новата такса от шефа на водоснабдителното дружество Светлозар Дамянов.

Със събираните пари ВиК ще обслужва новите пречиствателни станции за отпадни води на двата града. Те в момента се стопанисват от общините Велики Преслав и Нови пазар, но съответно през август и септември ще бъдат предадени за управление на ВиК. Заседание на областната Асоциация по ВиК е насрочено за 5-ти август и една от точките в дневния му ред е именно преславската ПСОВ. 

"Пречиствателната станция за отпадни води в Нови пазар все още няма издадени акт 15 и 16. Предполагам това ще се случи скоро и през септември ще се проведе отново заседание на Асоциацията, когато стопанисването на станцията ще се прехвърли на ВиК-Шумен", поясни за ШУМ.БГ инж. Дамянов.

“Внесъл съм документи в ДНСК за издаване на Акт 16 и се надявам да стане възможно най-скоро. В момента новата пречиствателната станция се издържа от общината, а ние нямаме заделени средства в бюджета за това. В нея работят 9 човека, консумира енергия, дали сме 25-30 хил.лв вече”, каза кметът на Нови пазар Румен Панайотов. Според него със сигурност на жителите на града няма да им е приятно да плащат повече за вода, но пречиствателната станция е важна. “Комплексно погледнато нещата са други – без пречиствателна станция няма как общината да създаде и желания инвестиционен интерес”, каза Панайотов.

Пред ШУМ.БГ и градоначалникът на Велики Преслав Александър Горчев изказа опасение, че такса “пречистване” няма да се приеме добре в старата столица. “Кой иска да му бъркат в джоба? В крайна сметка обаче сме европейска държава и когато искаш да не мърсиш околната среда, трябва да си плащаш”, каза Горчев. Той поясни, че с изграждането на пречиствателната станция и сега - със завършването на проекта “Подобряване и развитие на инфраструктурата за питейни и отпадъчни води в град Велики Преслав“ - общината вече е приключила своята работа в областта на ВиК.

Битовите абонати в двете общини ще плащат 28 стотинки за куб.м вода, но цената за промишлените и стопанските абонати е по-висока. Според степента на замърсяване на изпусканите води, бизнесът ще плаща 43 ст, 83 ст или 1,14 лв за кубик, без ДДС.

Същата такса „пречистване“ плащат жителите на Шумен. Тя не е променяна от 2012-та година. 

ШУМ.БГ