Вандали потрошиха тази нощ чешмичката на новата площадка до Летния театър в Шумен, сигнализираха читатели на ШУМ.БГ.

Обектът, част от проекта “Шумен – по-доброто място за живеене” бе приет преди две седмици, затова щетата ще е за сметка на общинския бюджет. Чешмичката струва 500 лв.

Заместник-кметът по строителство и екология инж. Боян Тодоров заяви, че предстои бъдат поставени охранителни камери в новопостроения парк и изрази възмущението си, че инвестираните пари и усилията на общината да създаде по-приветлив вид на града биват пресечени от вандали. Той призова шуменци за повече бдителност и за бързи сигнали при прояви на злосторници.

Натоварено да изгради видеонаблюдение на новите площадки е общинското предприятие “Обреден дом”. Негови работници вече са поставили 2 камери на площадката срещу СОУ “Васил Левски” в кв. “Тракия”, и други 2 на спортните съоръжения под ВиК.

Управителят на предприятието Златин Кайряков обясни, че се работи и по видеонаблюдение на площадката със счупената снощи чешмичка, но се получило забавяне заради поставянето на електромер и включването му в партида  на името на общината в “Енерго про”. "Най-лесното е да захраним камерите от стълбовете за осветление, но искаме камерите да работят 24 часа, а не само в тъмната част, когато се пуска тока на уличното осветление”, каза Кайряков. 

Вандалски прояви по новите детски спортни площадки има не за първи път. През юли в “Боян Българанов” бе запалена беседка. По-късно на два пъти бяха чупени и чешмички на площадката в кв. “Тракия”. Тогава обаче обектите все още не бяха приети от общината и ремонтите бяха за сметка на фирмите-изпълнители.  

Преди по-малко от месец кметът Любомир Христов обходи всички обекти по “Шумен – по-доброто място за живеене”, след което поиска да се засили полицейското присъствие в кварталите, но и призова шуменци да са по-будни и да алармират, когато станат свидетели на вандалщини.

ШУМ.БГ