Търсим финансиране, за да може Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ да се премести в къщи „Елеонора“. Това съобщиха кметът Любомир Христов и заместник-кметът Найден Косев на среща с художници при официалното откриване на новоизграденото арт пространство до къщи „Елеонора“.

Идеята за преместването на галерията от сградата на т.нар. нов Битов комбинат в къщите е от години, но така и не се намериха средства тя да се реализира. 

„Поне 400 хил. лв. ще са нужни за проектиране на къщите, за да може в тях да се премести галерията. Искаме с това ново арт пространство пред къщите да направим цялостен комплекс за художниците и тяхното творчество", обясни Косев и допълни, че за това общината ще търси финансиране, както от еврофондове, така и от национални програми.

Къщите „Елеонора“, които се намират в центъра на шуменския Възрожденски квартал, на ул. „Цар Освободител”  са архитектурен паметник на културата с местно значение в стил „Сецесион”. 

Сградите бяха ремонтирани на два пъти от 2009 г. насам, като за извършените дейности говори само подменената фасада на къщите и покривите им. Вътре в сградите всичко е разрушено. „Сега сме сложили СОТ, за да не се влиза вътре и да не се руши още“, каза кметът Христов.

Той уточни, че са монтирани камери и на новото арт пространство до къщите, за да се следи за вандалски прояви. Облагороденото място е изградено с 50 хил.лв от бюджета на общината в т.ч. са подменени и тротоарите около него, а дейностите са извършени от общинското предприятие.В новото арт пространство за отдих и творчество са поставени пейки, чешмичка и склуптори на творци, участвали в международниото бианале в Мадара.

Градинката е проектирана от арх. Константинов, а днес художниците бяха поканени да дадат още идеи, за да се дооблагороди пространството.

От общината обясниха, че са нарекли градинката „Елеонора“, но ще приемат и други идеи за име на новото арт пространство. Кметът заяви, че предстои да се облагородят още изоставени места в града.

ШУМ.БГ