Окръжна прокуратура-Шумен внесе днес в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти от влака, който дерайлира и се взриви в Хитрино декември м. г.
Според държавното обвинение Димитър Михнев и Радослав Петков по непредпазливост са причинили смъртта на 7 души и телесни повреди на други 14.

Материалите по делото са 40 тома, а обвинителният акт срещу двамата подсъдими – 75 страници, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. При разследването са били назначени и изготвени десетки експертизи – съдебномедицински, съдебнопсихиатрични, за установяване на средни и тежки телесни повреди, токсикологична, за алкохол и наркотични вещества, химическа, пожаротехническа, компютърна, на железопътния път, техниката и скоростта на движение на композицията, която е извлечена като информация от черните кутии на влака. В разследването са участвали 13 следователи от Националната следствена служба.

Според обвинителния акт, при наредено влизане в гара Хитрино на трети отклонителен коловоз локомотивният машинист Димитър Михнев не е изпълнил незабавно, точно и безусловно указанията на сигнала на предупредителния семафор. Той управлявал влаковата композиция със скорост 78 км/ч. и не намалил до разрешените 40 км/ч.

Вторият локомотивен машинист Радослав Петков пък не предприел действия за незабавно спиране на влака, след като Михнев не показал с действия, че управлява безопасно влака.

В резултат на допуснатите нарушения от двамата машинисти е последвало дерайлиране на влака и повреждане на вагон-цистерни от състава на композицията, изтичане на превозван газ пропилен и последвал взрив.
Разследването е установило, че произшествието не е предизвикано от повреди в жп инфраструктура, не се дължи на повреди в осигурителната техника, не е предизвикано от техническа неизправност на подвижния състав, не се касае за техническа неизправност, свързана с превозвания товар или претоварване.

Причина за настъпилото жп произшествие е движението на влака с висока скорост – двойно по-висока от разрешената от 40 км/час по криви при влизане в отклонителния трети коловоз на гара Хитрино, което е довело до претоварване и разрушаване на железния път и дерайлиране на част от вагоните“, се казва ще в обвинителния акт.

Димитър Михнев е с мярка за неотклонение „парична гаранция“ 10 000 лева, а Радослав Петков с „подписка“. Наложена им е забрана за напускане на страната.

Предстои Окръжният съд в Шумен да насрочи дата за разглеждането на делото.

По-късно от пресцентъра на съда съобщиха, че делото е било компютърно разпределено на съдия Румяна Райкова. 

ШУМ.БГ