88 чувала с отпадъци, автомобилни гуми, части от коли и още много боклуци са събрали горските от ДГС-Преслав за първите два дни от тази седмица при акция по почистване, съобщиха от пресцентъра на Североизточното държавно предприятие /СИДП/.

Чистенето на същия район - около главен път Велики Преслав - село Мостич, продължава и днес.

След приключване на работата в този отдел горските са решили да почистят и един от най-замърсените участъци на територията на общината. Това е районът между Велики Преслав и Кирково.

Заради многото отпадъци там, разчистване няма да може да се извърши на ръка, както на другите места, а ще трябва да бъде осигурена и техника, което допълнително ще оскъпи акцията, добавиха от СИДП.

В стопанството целогодишно организират кампании за почистване, но според служителите, проблемът със замърсяването не трябва да се решава по този начин, а с отговорно отношение на всички към зеленото богатство на страната ни.

"Не може едни постоянно да замърсяват природата, а други да чистят след тях. Прибирането на отпадъците ни струва много време и средства, а това са пари, които можем да вложим в нещо значимо за стопанството ни и за всички хора от Велики Преслав", смята Ростислав Радков, горски стражар към мобилния контролен екип.

Той призовава хората да подават сигнали на телефон 112 при бракониерска сеч, съмнения за транспортиране на дървесина без превозен билет, нерегламентиран лов, както и при изхвърляне на отпадъци и строителни материали. Глобата за замърсяване на горските територии е от 200 до 2000 лева.

ШУМ.БГ