Ученици от клуб „Млад химик и изследовател“ към СУ „Св. Св Кирил и Методий“ - град Смядово гостуваха в Информационния център на РИОСВ – Шумен по повод Световния ден на водата 22 март, съобщиха от екоинспекцията.

Децата участваха в дискусия относно грижата за опазването на водата,  устойчивото управление на водните ресурси и осигуряването на свободен и лесен достъп до питейна вода. 

Прожекция на документален филм  запозна децата с дейността на Регионалната лаборатория към ИАОС.  Младежите проследиха работния процес в екоинспекцията и  разгледаха апаратурата за анализ на водни проби, с която работи  Регионалната лаборатория към ИАОС.  

Служители на РИОСВ Шумен гостуваха на първокласниците от НУ „Княз Борис I“ - град Шумен,  където изнесоха открит урок на тема „Вода за всички“. Показаха  на учениците вълшебствата на водата чрез образователни опити. Екоекспертите разгледаха и специално подготвена изложба от рисунки за Световния ден на водата.

Малчугани от ДГ „Снежанка“ гр. Каспичан подариха на екоекспертите рисунки с послания за опазване на природата и съхраняване на чистотата на водите. Те бяха наградени от РИОСВ Шумен с индивидуални грамоти за екологичната творческа позиция, която изразиха.

Световният ден на водата се отбелязва всяка година на 22 март. Целта е  привличане на вниманието върху значението на водата и необходимостта от опазването й. Инициативата е предложена през 1992 г. на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED), проведена в Рио де Жанейро.  За 2019 г. темата е  „Вода за всички! Всеки е важен!“ и включва осигуряване на достъп до питейна вода и устойчиво управление на водните ресурси до 2030 г. Темата подчертава, че всеки е важен, никой не трябва да бъде забравен, всеки има право на достъп до питейна вода!

ШУМ.БГ