Директорът на ДГС-Смядово инж. Сава Савов откри днес Седмицата на гората, съобщиха от пресцентъра на СИДП. Той пожела на колегите си и на всички работещи в системата на горите много успехи и ползотворна работа и в делник, и в празник.

Веднага след официалното откриване горският педагог на стопанството Александрина Карева и нейни колеги от ДГС-Шумен, ПП „Шуменско плато“ и СИДП организираха урок за малчуганите от ДГ „Маргаритка“. Всяко дете получи книжка, отпечатана специално за Седмицата на гората, както и много подаръци.

По време на урока малчуганите засадиха и своята първа фиданка с помощта на Александрина Карева. Тя обясни на децата с какво се хранят дръвчетата и как растат, с какво се храни и всяко едно животно, което обитава българските гори и планини. В края на урока по Горска педагогика противопожарният екип на стопанството направи пред децата демонстрация как се гаси пожар. Огнеборците обясниха на децата защо не трябва да се пали огън в близост до гората и как пламъците унищожават не само дърветата, но и всички животни.

Проявите по повод Седмицата на гората в област Шумен продължават и утре с дарение на компютър от експертите на ПП „Шуменско плато“ за читалището в Кирково, поход с игри и състезания за ученици от ОУ „Свети Свети Кирил и Методий“ и СУ „Черноризец Храбър“ организиран от служителите на ДГС-Преслав, а в ДГС-Смядово ще стартира традиционната кампания за предаване на хартия за рециклиране. За всеки 10 килограма стара хартия стопанството ще дарява по едно дръвче за залесяване. 

ШУМ.БГ