След две десетилетия пауза федералното правителство на САЩ възстанови изпълнението от негово име на смъртни наказания. В съобщението на министъра на правосъдието Уилям Бар са посочени и сроковете за изпълнение на първите 5 екзекуции.

Петимата осъдени за федерални престъпления са изчерпали всички процедури за обжалване и ще бъдат умъртвени с инжектиране на коктейл от вещества в затвора Terre Haute в щата Индиана. Най-тежкото наказание се изпълнява от няколко щата по присъди за нарушаване на щатските закони, но смъртните присъди по федерални престъпления не се изпълняваха от известно време при администрации и на демократи, и на републиканци.

"Конгресът ясно е разрешил смъртното наказание чрез законодателство, одобрено от народните представители в двете камара и подписано от президента на САЩ", напомня Бар, който е и Главен прокурор. "Министерството на правосъдието прилага върховенството на закона и ние дължим на жертвите и на техните семейства изпълнението на присъда, произнесена от правораздавателната ни система."

Президентът Доналд Тръмп е призовавал за увеличаване случаите на смъртни присъди за наркотрафиканти и извършители на убийство на много хора. Петимата, посочени за първите екзекуции в периода 9 декември 2019 - 15 януари 2020 година, са осъдени за престъпления, извършени по особено жесток начин, включително изнасилване на деца и възрастни.

Първият е расистът Даниел Люис Лий, който бе осъден през 1999 г. в щата Арканзас за убийството на тричленно семейство, включително 8-годишно момиче. Той ги обрал, зашеметил ги с газов пистолет, увил главите им с найлонови торби, залепил ги, вързал камъни за телата им и ги хвърлил в блато.

На 11 декември ще бъде екзекутиран Лезмънд Мичел, който убил с нож 63-годишна жена, след което накарал 9-годишната ѝ внучка да седи до безжизненото тяло, докато пътували 50-60 км. След това той прерязал гърлото и на детето, разбил главата му с 10-килограмови камъни, отрязал и изгорил ръцете и главите на жертвите.

Алфред Буржоа, който ще е първият екзекутиран по федерално престъпление през 2020 г., е осъден през 2004 г. заради това, че е изтезавал - физически и психически - 2-годишната си дъщеря, малтретирал я е сексуално и е пребил до смърт.

Дневник