Първа копка за строителството на нов полицейски участък в Хитрино бе направена днес. На официалната церемония присъстваха областният управител Стефан Желев, кметът на Хитрино Нуридин Исмаил и директорът на ОДМВР в Шумен старши комисар Ялчън Расим.

 За изграждането на участъка с постановление на Министерски съвет са отпуснати 560 000 лв. Изпълнението на строителните дейности е за срок от 119 дена. Припомняме, че сградата на улица „Възраждане” № 25, която се ползваше от местната полиция, бе срутена от взрива на влаковата композиция на 10 декември 2016 г.

„Възстановяването на сградата на полицейския участък, която се срути и напълно изгоря при взрива на влаковата композиция ще бъде възстановена и се надяваме след 4 месеца новата сграда да отговаря на облика на Хитрино, каза кметът на общината Нуридин Исмаил. Той допълни, че при изготвяне на проекта е работено съвместно с ОД МВР, който е съгласуван и съобразен с нуждите на полицията.

„Моите служители ще работят в по-добри условия, нашата дейност е съвместна с общината и ние всички работим за добруването на гражданите от област Шумен. Радвам се, че живот и здраве новата 2020 г. ще я посрещнем в нов полицейски участък“ каза старши комисар Ялчън Расим, директор на ОДМВР Шумен. Полицейският участък отговаря за населените места в общините Венец и Хитрино. 10 полицейски служители ще работят на щат в участъка, каза още директорът на ОДМВР.

Кметът на Хитрино обяви, че щетите от взрива по частните имоти са възстановени изцяло. За тях са изразходвани 5 млн. лв. от социалното министерство, 2 млн. лв. от набирателната сметка на юридически и физически лица, както и около 2 млн. лв. от БЧК. Тези пари са изразходвани, освен за строителство и за обзавеждане, оборудване, ел. инсталации. 

Нуридин Исмаил заяви още, че към момента са започнали строителни дейности по сградата на общината и по възстановяване на част от водопровода. „Всички 12 наши искания и предложения за отпускане на помощ от фонд „Земеделие“ са одобрени, и след процедурите, които ще се проведат, трябва в рамките на месец всички да стартират“, каза кметът. Той уточни, че 4 от проектите са за възстановяване на ВиК инфраструктурата, 2 за възстановяване на улици, бордюри, тротоари,  другите са за младежкия дом, читалището, администрацията, училището. Проектите са на обща стойност около 17 млн. лв.

ШУМ.БГ