Обвиненият в шпионаж в полза на Русия председател на движение "Русофили" Николай Малинов, който е пуснат на свобода под парична гаранция от 50 хил. лв., разказа пред Би Ти Ви за връзките си в миналото с подсъдимия мажоритарен собственик на фалиралата Корпоративна търговска банка Цветан Василев и за контактите си в Русия, които използвал, по думите му, следвайки духовната си кауза - русофилството, а не за бизнес или в служене на чужда държава.

Малинов разказа, че се е запознал с Цветан Василев в кабинета на Сергей Станишев (бел. ред. - в хода на интервюто не се изясни дали в качеството му на премиер или на лидер на БСП) заради намерението на Василев да издава партийния вестник "Дума". След това банкерът се отказал.

Малинов се притекъл на помощ на Василев, когато той "беше оставен на улицата с риск за живота си, а дъщеря му беше заплашвана". Тогава Василев потърсил връзка чрез Малинов с влиятелни кръгове и Малинов го запознал с руския олигарх Константин Малофеев (бел. ред. Малофеев помагаше на Василев да спаси дела си в БТК, а чрез Малинов искаше да купи ТВ7). След това обаче Василев се отметнал от договорките. "Омерзен съм от Цветан Василев", каза Малинов и припомни в противоречие на твърденията си, че не се занимава с бизнес, как самият той не бил вписван в борда на директорите на ТВ7 с месеци и така не бил допуснат до контрол в телевизията.

В отговор на обвинения на прокуратурата, че е получавал финансиране чрез кипърска офшорка за телевизионния проект, отрече да се е занимавал с бизнес. "Аз се занимавам със стратегиите, а не с бизнес делата," заяви той.
Малинов предлагал на руските си приятели да правят телевизия със съдържание от Си Ен Ен и "Раша тудей" и с детски канал като очаквал проектът да получи 12-15%% пазарен дял.

Запитан какво знае за ролята на депутата от ДПС Делян Пеевски, само спомена, че е всеизвестно, че той е бил дясната ръка на Василев. По повод обвинения от прокуратурата, че е следял сделките с предприятията на Цветан Василев, коментира, че трябва да се провери "кой ги купи тези предприятия" и именно тези хора, а не той, да бъдат преследвани.

Малинов каза, че винаги е услужвал с телефона на бившия руски разузнавач и негов личен приятел Леонид Решетников на българи, които са искали контакт с него. Дал го и на шефа на футболния клуб "Славия" Венцислав Стефанов, който уредил срещата на Решетников с Корнелия Нинова през 2016 г. преди изборите за президент. Самият той нямал пръст в тази среща. Малинов каза, че се познава с много влиятелни сенатори в Русия, а контакта си с Решетников обясни и със семейни връзки на баща си, който бил офицер от първо главно управление на бившата Държавна сигурност.

Малинов смята, че прокуратурата няма да успее да докаже обвиненията, отрича да е нарушавал закона и твърди, че не се занимава с бизнес, а следва духовна кауза.

"Квалификацията "шпионин" в личен план е много обидна", каза Малинов и добави: "Каузата русофилство е нещо планетарно и много важно. Славянската идея обединява 11 държави, православието - 22, а евразийството - 50. От България православието отива в ширините на Сибир и степите и културата на Византия стига дотам, оттук тръгва и евразийската и русофилската идея, но други страни ще бъдат реализатори на тази бъдеща опора на мира".

Дневник