Правителството реши да увеличи максималния ангажимент за разходи, които могат да бъдат поети през 2019 г. по бюджета на Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) за модернизация на пътя Видин - Ботевград. Това стана по време на днешното заседание на Министерския съвет, след което ресорният министър Петя Аврамова даде брифинг, съобщава "Фокус".

Максималният размер на средствата, които ще бъдат използвани за предстоящото сключване на договори за строителството на 167-километровата отсечка, нараства до 796.7 млн. лева. Аврамова уточни, че това се налага, тъй като пътят Видин - Ботевград е обявен за обект с национално значение.

С приетото от кабинета постановление реално се дава зелена светлина за началото на строителните дейности. Очакванията на регионалния министър са до месец те да започнат. По предварителни разчети през 2022 г. между Видин и Ботевград ще има път с две ленти за движение в посока, с аварийна лента и разделителна ивица.

В средата на септември се разбра, че само в рамките на един месец Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) е успяла да прегледа и оцени офертите за проектиране и строителство на първия етап от изграждането на 54.3 км от пътя Видин - Ботевград, в участъка от Видин до Ружинци. Коя фирма спечели поръчката четете тук.

Дотук за отсечката са договорени 63 км на обща стойност 682 млн. лв., което прави по над 10 млн. лв. на километър.

В същото време "Капитал" съобщава, че "Трейс Груп холд" обжалва пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обществената поръчка за разширение на 20 км. от пътя Мездра-Ботевград. На 10 септември АПИ избра обединение между "Геострой" и "Пътстрой-92" от групата "Геотехмин" на Цоло Вутов. Те предложиха 160 млн.лв. при прогнозна 147 млн.лв. с ДДС.

Заради жалбата фирмите още не могат да подпишат договорите за този лот, въпреки скорострелната работа на оценителната комисия. Поръчката беше обявена през октомври 2018 г., а ценовите оферти бяха отворени само 10 дни преди решението за избор на изпълнител - на 30 август. Класирането е отнело шест работни дни.

Дневник