След повече от 3 години след референдума във Великобритания, две сделки и четири вота в парламента страната не намери решение за това как да напусне Европейския съюз и в първото от 37 години извънредно заседание на депутатите в събота.

Вотът бе огромно предизвикателство пред управляващите, които имат подкрепата на 287 депутати в Камарата на общините при 320 необходими гласа да прокарване на решението.

Но 322 срещу 306 от депутатите гласуваха Борис Джонсън да поиска ново отлагане на датата за Брекзит до 31 януари. В събота няма да има да има гласуване на сделката за напускане на ЕС.

Ситуацията изобщо не става по-ясна от днешните драматични събития, защото премиерът веднага заяви: "Няма да преговарям с ЕС отлагане, нито законът ме задължава да го направя". Най-вероятно това означава, че Джонън ще изпрати тази вечер две писма до Брюксел - първото, с което иска съгласно решението на депутатите и потвърден от съда закон иска отлагане (иначе ще бъде съден и може да влезе в затвора), и второ с политически характер, в което заявява, че лично той и правителството му не желаят отлагане.

Още преди депутатите да се съберат на заседание от "Даунинг стрийт" 10 предупредиха, че ако тази поправка бъде подложена на гласуване и одобрена, правителството ще оттегли сделката с ЕС и управляващата партия ще призове депутатите си да напуснат парламентарната зала, както и стана.

Лидерите на ЕС също си оставиха възможност да одобрят второ отлагане на Брекзит, като председателят на Европейския съвет Доналд Туск трябва след решението в Лондон да се консултира с останалите страни членки и да препоръча последващи действия на 27-те.

Гласуването най-вероятно ще бъде пренесено за вторник, след като правителството не успя да предотврати вот по предложение премиерът да бъде задължен да поиска поредно удължаване на срока за Брекзит, независимо от това дали е одобрена или не постигнатата в петък сделка с останалите 27 държави от съюза. Целта на вносителите е, да има абсолютна сигурност, че има един вид още една гаранция, че Джонсън няма да предприеме някакъв ход, с който да се обезсили одобреното от Лондон и 27-те останали държави споразумение и страната все пак да излезе от ЕС на 31 октомври без споразумение.

Основното притеснение е, че няма време парламентът да обсъди и одобри поне две нови решения, с които се определя механизъм за оценка кои части от законодателството на ЕС, интегрирано или адаптирано към британските закони, да останат.

На 1 ноември трябва да започне преходния период до края на 2020 г., през който законите на ЕС ще продължат да действат, но страната няма да е част от политическите структури на съюза и няма да участва в дебати и решения за политиките му. Днес министърът за Брекзит Стив Баркли заяви, че няма намерение да иска удължаване, независимо, че почти 7 месеца от договорените 2 години за преговори за новия формат на отношенията с ЕС изтече.

Закон задължава Джонсън да постигне сделка до 23 часа местно време днес, в противен случай той трябва да изпрати писмо до Брюксел с искане за нов срок за Брекзит. Днес той каза, че каквото и писмо да напише, поредното отлагане е безпредметно. Депутати се оплакаха, че им е дадено твърде кратко време да се запознят със споразумението, на което бе отговорено, че самите те оставиха на правителството такъв срок.

Премиерът първо представи най-деликатните места от новото споразумение, започвайки със статута на Северна Ирландия, където най-голямата партия обяви, че няма да го подкрепи и че най-малкото юнионистите в тази съставна част от Обединеното кралство се смятат за предадени от Лондон.

Той повтори за пореден път, че страната ще напусне на 31 октомври вечерта "цяла и единна" и предупреди противниците на сделката му, че хранят илюзии, че могат да постигнат нещо по-добро от това. Искате да отложите Брекзит, ако няма сделка, а сега искате да го отложите при най-добрата възможна сделка, допълни той.

Нямаме доверие в това правителство и не бива да му даваме празен чек, заяви в словото си лидерът на опозицията Джеръми Корбин.

Дневник