"Договорът за финансиране на довеждащия водопровод на Шумен и на пречиствателната станция за питейни води ще бъде подписан през месец март. Нямам абсолютно никакви притеснения за това и всичко се движи по график", каза за ШУМ.БГ управителят на "ВиК-Шумен" Илиян Илиев.

Въпросът бе разискван по-рано днес на заседание на Асоциацията по ВиК. Там областният управител Стефан Желев заяви, че не знае защо се бави подписването на договора за финансиране, а и представителят на ВиК Красимира Манева каза, че няма информация. Самият управител на ВиК Илиян Илиев не присъства на заседанието.  

"Имахме редица забележки и неща за корекция. Оправили сме ги и сме ги подали в Министерството на околната среда и водите. Не знам защо става истерия по темата. Аз се занимавам приоритетно с този въпрос и ако имаше някакви проблеми, пръв щях да алармирам и всички да разберат за това", каза Илиев. Той обясни, че с решението на правителството за създаването на новия ВиК холдинг, в който ще влязат всички ВиК дружества, е отпаднало и притеснението за осигуряване на съфинансиране на многомилионния проект.

"Когато подпишем договора за финансирането, веднага ще обявим и обществената поръчка за тръбопровода", каза Илиев.

Припомняме, че "ВиК-Шумен" кандидатства за малко над 100 млн. лв. по Оперативна програма „Околна среда 2014-2020 г.“ (ОПОС). В проекта се включват двата големи обекта в Шумен – изграждане на пречиствателна станция за питейни води, подмяна на довеждащия водопровод от яз. „Тича“, както и подмяна на канализация, ремонти на помпени станции в Шумен, както и обекти от  ВиК сектора в Нови пазар.

Обществената поръчка за пречиствателната станция за питейни води вече е пусната и е на етап избор на изпълнител.    

По отношение на идеята за осигуряване на резервно водоснабдяване на Шумен чрез система "Дунав", Илиев коментира кратко, че приветства всяко решение, което може да доведе вода до града.

ШУМ.БГ