Общинският съвет в Шумен окончателно отхвърли предложението да се вдигнат между 12 и 15 процента цените за абонаментно паркиране в града. Днешното гасуване бе второ поред, а кметската администрация няма намарение да внася предложението си за четвърти път.

Така цените за абонаментни карти остават на миналогодишните ставки от 300 и 400 лв. на година, съответно за един определен паркинг или за всички паркинги в града.

При дебата преди гласуването кметът Любомир Христов отново аргументира предложението с факта, че от началото на годината се е увеличила минималната работна заплата, както и с това, че е нараснал броят на автомобилите в града.

„През 2019 година в Шумен са регистрирани 5100 автомобила. Затова и искаме да разширим Синята зона, за да осигурим нормално паркиране за всеки, който иска да си свърши работа в централната част на града“, каза Любомир Христов. Той добави, че на следващи заседания на Общинския съвет ще представи плана за разширение на Синя зона.

Юлиян Вълчев от Общинското предприятие „Общински жилища и имот“ обясни, че от абонаментните карти предприятието не печели, защото за година са били издадени едва 200 карти.

Съветникът Добромир Драев за втори път направи предложение абонаментните карти за всички да бъдат намалени с 50% и да са 100 и 200 лв. на година.

На гласуване бяха подложени двете предложения - на администрацията и на Драев. Нито едно не събра необходимите 21 гласа.

За увеличаване на цените на картите за паркиране гласуваха 17 съветници, 9 бяха против, 12 се въздържаха.

7 от общинските съветници бяха „за“ намаляване на цените на картите с 50%, 17 гласуваха с „против“, 9 се въздържаха.

Цената за почасово паркиране на паркингите и тази година ще бъде 1 лев на час.

ШУМ.БГ