Ирански прокурор издаде заповед за арестуването на президента Доналд Тръмп и още 35 души във връзка с ликвидирането на 3 януари на ген. Касем Солеймани, командващ елитните бригади "Кудс" на Революционната гвардия.

Али Алкасимер и поискал също от "Интерпол" да помогне за задържането на американския президент, съобщи агенция "Фарс".

И САЩ, и "Интерпол" отхвърлиха идеята изобщо да предприемат нещо по въпроса.

"Оценката ни е, че "Интерпол" не се намесва и не издава "червени бюлетини", когато става дума за случаи с политическо естество", каза Браян Хук, американски специален пратеник по въпросите на Иран. "Това е политическо естество. Няма нищо общо с националната сигурност, международния мир или подкрепа на стабилността. Това е пропаганден трик и никой не го възприема сериозно", допълни той на пресконференция в Саудитска Арабия.

От "Интерпол" заявиха, че статутът на организацията забранява "каквато и да е намеса или дейност по въпроси с политически, военен, религиозен или расов характер". "Поради това, ако или когато подобно искане се отправя до Генералния секретариат, "Интерпол" няма да го обсъжда, щом е с такъв характер."

Солеймани бе убит с ракетни удари от дронове, включително по обвинения, че е координирал атаките на подкрепяни от Техеран иракски милиции срещу американските части в района. Сега прокурорът от Техеран казва, че сред хората със заповед за арест са военни и граждански лица от САЩ, но без да споменава подробности.

Заповедта е по обвинение в убийство и терористична дейност, а Алкасимер допълва, че Иран ще продължи да работи по този въпрос и след като Тръмп напусне Белия дом.

Дневник