Министърът на вътрешните работи и директорът на националната полиция на Словения подадоха оставки след като се оказа, че не са информирани за полицейска операция в разследване на съмнителна сделка за респиратори.

Алоис Хойс обяви, че е приел оставката на генералния директор на полицията Антон Травнер, както и че след това премиерът Янез Янша е приел неговата собствена оставка.

В днешната полицейска акция бяха претърсени домовете на няколко правителствени служители, за които се подозира, че са свързани със сделката, съобщи националната информационна агенция STA.

Хойс казва, че едва след това е научил, че става дума и за дома на министъра на икономическото развитие и технологиите Здравко Поливалшек, който освен това е бил отведен в полицията. Според вече бившия вътрешен министър акцията е политически мотивирана и той поема политическата отговорност за случилото се. Националното следствено бюро, което е провело акцията, е подчинено на началника на полицията.

"Трудно ще ме убедите, че не става дума за политическа полиция. Това е полиция в услуга не на гражданите, а в услуга на "дълбоката държава", допълва Хойс.

Портълат Necenzurirano съобщава, че бюрото е претърсило 11 места, включително министерството на икономиката, във връзка с разследване на покупка на медицинска апаратура за 8 милиона евро. Почивалшек, чиято лявоцентристка Партия на модерния център е член на управляващата коалиция, е част от екипа, отговарящ за такива покупки покрай пандемията от COVID-19.

Дневник