Да обедини разделена Европа и да помогне на икономиката да се възстанови от пандемията от коронавирус: това са целите на германското европредседателство, което започва днес.

Канцлерът Ангела Меркел, която прекара ЕС през дълговата и мигрантската криза, сега отново настоява, че ключът е в солидарността. "Ще направим всичките по силите си да направим Европа силна отново", гласи чернова на програмата на председателството.

ЕС е изправен пред най-дълбоката рецесия от Втората световна война и тепърва трябва да се споразумее за Многогодишната финансова рамка (МФР) - бюджета си за следващите седем години. Обект на спор ще са и предложенията на еврокомисията за възстановителен фонд, отделно от МФР. Няколко видеосъвещания на лидерите на ЕС-27 не завършиха със съгласие, така че те ще се срещнат на живо по-късно този месец с надеждата маратонските разговори очи в очи да завършат с приемлив за всички резултат.

"Берлин трябва да направи така, че 2020 г. да е годината, в която ЕС се подготвя да се справи с бъдещето", коментира пред "Ройтерс" Даниела Шварце, директор на института за външна политика DGAP.

Икономическото възстановяване трябва да подготви континента за дигитализацията и за повече зелени политики; едновременно с това Германия иска континентът да е подготвен за следваща пандемия с по-голяма координация на здравните политики.

В същия период ще се решават и отношенията с Великобритания след Брекзит - преходният период приключва на 31 декември и засега премиерът Борис Джонсън настоява, че няма да иска удължаването му. Ако няма споразумение за бъдещите отношения, "твърд Брекзит" в крайна сметка ще се осъществи навръх Нова година.

Дневник