Мирослав Ангелов/Георги Гаджев с Шкода Фабиа  (АСК Мегапорт) спечелиха юбилейното  50-то рали „Стари столици“. Екипажът спечели седем от деветте скоростни етапа  и завърши с общо време 52:06.5 мин. Ангелов и Гаджев загубиха първите отсечки и в двата състезателни дни (Велики Преслав и Пивовара 1), но след това наваксаха и не дадоха шанс на съперниците си.

За Мирослав Ангелов това е втора победа на рали „Стари столици“. Той спечели шуменското състезание през 2018 г., като тогава бе с навигатор Недялко Сивов. За сегашния му навигатор Георги Гаджев това е първа победа в ралито.

„Ралито беше различно в сравнение с последните години. Бяха вкарани отсечките край Велики Преслав и Върбица, които за мен са по-непознати. В началото на ралито започнахме с малко по-умерено темпо и дадохме малко аванс на другите пилоти. След това на следващите отсечки натиснах и поведох. Днешния ден също започна с фалстарт за мен, като със студени гуми и виждайки публиката дръпнах ръчната спирачка, но след това вдигнахме темпото и завършихме успешно. Дадохме всичко от себе си, както и всички други колеги. Като цяло направихме едно добро рали. Щастливи сме, че спечелихме юбилейното рали „Стари столици“. Такава победа винаги е по-специална“, каза след финала пилотът Мирослав Ангелов.

Навигаторът Георги Гаджев заяви, че за него тази победа е сбъдната детска мечта. „Това за мен е първа победа в рали „Стари столици“.  Емоцията е невероятна. За мен това е една сбъдната детска мечта и съм много благодарен на Мирослав и на нашите спонсори, че ми гласуваха доверие“, заяви анавигаторът Георги Гаджев.

Втори в 50-ия старт на рали „Стари столици“ завършиха Йордан Атанасов/Ангел Башкехайов Мицубиши Лансер Ево 9 (АСК Арт Моторспорт), като изостанаха от победителите с 41.6 сек.  Трето време даде софийският екипаж Георги Янков/Цветан Балджиев Мицубиши Лансър Ево 9 (АРТ Моторспорт), но те не участват в класирането, защато карат автомобил в група Е, който е извън действащите спортни стандарти. .

Така купата за третото място вдигна тандемът от Сливен Дилян Станков /Йордан Йорданов с Пежо 208 R2 (АСК Булсим), които дадоха четвърто време по трасето и изостанаха с 3:26.5 минути от победителите.

Организаторите връчиха десетки награди за първите три екипажа в отделните класове. В клас RC5 първите две места бяха за тандемите на "Шумен аутоспорт" - Сашо Стайков/Радослав Кузманов и Росен Бозов/Радостин Генчев.

Купи при награждаването връчиха и кметовете, през чиито общини премина ралито. Кметът на Върбица Мердин Байрям награди Мирослав Ангелов и Георги Гаджев, като тандемът преминал най-бързо през двата скоростни етапа на територията на община Върбица. Кметът на Велики Преслав Янко Йорданов награди местния екипаж Христо Атанасов и Марин Иванов, които взеха и купа за третото си място в клас RC4. Купата на кмета на община Шумен Любомир Христов бе връчена на пилотът с най-много участия в рали „Стари столици“ Николай Кортелов.

ШУМ.БГ