Тричленен състав на Шуменския окръжен съд допусна изпълнение на европейска заповед за арест и постанови 25-годишния Иван Х. от Каспичан да бъде предаден на съдебните власти в Република Франция. Мъжът ще бъде съден за отвличане, съобщиха от пресслужбата на съда.

Припомняме, че той бе задържан в края на миналия месец в родния му Каспичан. 

Европейската заповед за арест е издадена във връзка с провеждано във Франция разследване за престъпление, извършено на 21-ви януари т.г. Според информация на френските власти, на същия ден около 22,00 часа трима души, намиращи се в 2 коли, умишлено блъснали и спрели колата на жертвата. Докато пострадалият разглежда щетите, причинени на превозното му средство, тримата излезли от своите коли и му нанесли  удари и ритници.

Последвало завързване на ръцете и опит да го качат в багажника на колата му. Междувременно полицията била уведомена от свидетел. На място пристигнали полицейски екипи, но извършителите избягали с автомобила на жертвата и самия него, като успели да избегнат и организирана проверка на кръгово движение.

Правоохранителните органи използвали и система за принудително спиране на превозни средства на пътя, с цел да спрат преследваното превозно средство, но неуспешно. По-късно полицията установила автомобила и освободила пострадалия. Започнало е полицейско разследване в хода на което Иван Х. бил идентифициран като един от тримата извършители.

Тези действия на извършителите, съгласно френското законодателство, се квалифицират в няколко престъпления – задържане, отвличане и противозаконно лишаване от свобода; нанесено насилие в съдружие с последваща неработоспособност; кражба в съдружие и отказа от страна шофиращ превозно средство да се подчини на призоваване за спиране.

Съдът в Шумен е преценил, че са налице условията за изпълнение на депозираното искане за предаване на Иван Х. Решението на ШОС подлежи на обжалване в 5-дневен срок от обявяването му, след което се задейства процедурата за фактическото предаване на лицето на френските съдебни власти.

ШУМ.БГ