Най-голямото художествено платно в света, сътворено от британския художник Саша Джафри, беше продадено на търг в Дубай за 62 милиона долара, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Това е втората по най-висока стойност художествена творба, реализирана на търг от жив художник.

Паното е кръстено "Пътешествието на човечеството" и е Гинес рекордьор за най-голямото произведение върху платно.

То беше разделено на 70 лота за продажбата на търга. Те бяха изкупени всички наведнъж от Андре Абдун. Той е френски гражданин, живущ в Дубай, който се занимава с бизнес с криптовалута.

Паното "Journey of Humanity" /"Пътешествието на човечеството"/ е с размер от 1 500 квадратни метра. То бе разделено на 70 парчета, поставени в рамка. Тези пъстроцветни артефакти с различни размери бяха изложени на стените на луксозния хотел "Атлантис" в Дубай.

Саша Джафри работи над тази фреска с размера на две футболни игрища в хотела, който беше поставен под ограничителни мерки миналата година. Целта му беше да се съберат 30 милиона долара за финансирането на инициативи, свързани със здравето и образованието на децата от най-бедните страни в света.

 "Не бих искал това да бъде една изолирана инициатива. Бих желал наистина да променим света. Това най-лесно ще стане, когато осигурим интернет достъп и на най-бедните общности на планетата", заяви 44-годишният британски художник, който твори в Дубай.

В продължение на шест месеца при 18-20-часов работен ден Саша Джафри се труди над този мащабен проект.

По време на осъществяването му той е нанесъл 300 слоя боя с обем 5000 литра, използвайки около 1000 четки за рисуване.

Работата по гигантското платно приключи в края на септември миналата година, след което творбата беше удостоверена с рекорд на Гинес.

Дечица от над 140 страни се включиха в проекта, като изпратиха на художника своите рисунки.

Дир.бг