Мауро Моранди, който бе известен като италианския Робинзон Крузо, тъй като в продължение на 30 години живее сам на средиземноморски остров, обяви, че най-накрая ще се предаде на натиска от властите и ще напусне острова. Той ще се премести в малък апартамент.
 

81-годишният Мауро Моранди попада на Будели, остров край Сардиния, известен с розовия пясък, през 1989 г., след като катамаранът му се разваля по пътя към южната част на Тихия океан. В случайна игра на съдбата, Моранди открива, че пазачът на острова е напът да се оттегли. Той се отказва от плаването из Тихия окен, продава лодката си и поема ролята на пазач на острова.

Оттогава Моранди, чийто дом е бивш приют от Втората световна война с изглед към залива, се е запознал с всички скали, дървета и животински видове на суровия остров. Той споделя, че е решил да напусне в края на месеца, след като е получил няколко заплахи за изселване от властите на националния парк Ла Мадалена, които управляват Будели от 2016 г. Те искат да си върнат острова и да го превърнат в това, което е описано като център за екологично образование.

"Отказах се от битката", казва той пред The Guardian. "След 32 години тук ми е много тъжно да напусна острова. Казаха ми, че трябва да преустроят къщата ми и този път изглежда наистина са се заели с това", споделя той

Властите на националния парк твърдят, че Моранди е направил промени в сградата без необходимите разрешителни.

Моранди, родом от Модена в Централна Италия, каза, че ще се нанесе в малък апартамент в близката Ла Мадалена, - най-големият остров на архипелага. "Ще живея в покрайнините на главния град, така че просто ще ходя до там, за да пазарувам, а през останалото време ще се държа за себе си“, каза той. "Животът ми няма да се промени много, все пак ще виждам морето“, смята той.

Що се отнася до Будели, той каза: "Надявам се, че някой ще може да го защити толкова добре, колкото аз".

Години наред Моранди охранява острова без проблеми. Разчиства пътеките му, поддържа девствените му плажове и разказва на малкото туристи за екосистемата на Будели.

Но ролята му там бе застрашена, когато частната компания, собственик на острова, фалира. Плановете да бъде продаден през 2013 г. на Майкъл Харт, бизнесмен от Нова Зеландия, който се ангажира да запази Моранди като служител, бяха осуетени на фона на протести и намеса на италианското правителство. През 2016 г. сардински съдия постанови островът да бъде върнат като публична собственост.

На туристите е забранено да се разхождат по розовия плаж на Будели, откъдето често е бил разграбван пясък, и да плуват в морето от 90-те години на миналия век, но могат да посещават острова през деня с лодка и им е позволено да се разхождат по пътека зад плажа.

През последните години няколко петиции привлякоха хиляди подписи в подкрепа на задържането на Моранди на острова. Многобройните му привърженици изразиха разочарованието и гнева си на страницата му във Facebook в неделя.

"Няма думи ... унищожаването на рая ще започне", пише Кармелия Мангано, докато Мирела Дела Векия казва: "Не мога да си представя Будели без защитата на Мауро ... трябва да се съпротивлявате!" А Салваторе Сечи призова жителите на другите острови от групата Ла Мадалена да се "бунтуват срещу тази несправедливост".

Днес.бг