Над 100 бебета калмари и 5000 микроскопични животни и червеи ще бъдат изстреляни към Международната космическа станция (МКС) с ракета-носител "Фалкон 9" на американската компания "СпейсЕкс" по договор с НАСА, съобщи Би Би Си.

Бебетата калмари ще бъдат използвани като част от изследванията на ефектите от космическия полет върху полезните взаимодействия между микробите и животните. Калмарите имат имунна система, подобна на тази на хората.
Учените обясняват, че експериментът може да е от полза при изготвянето на допълнителни мерки за защита на здравето на астронавтите по време на дълги космически мисии.

"Животни, включително и хора, разчитат на нашите микроби, за да поддържат здрава храносмилателна и имунна система. Не разбираме напълно как космическите полети променят тези полезни взаимодействия", казва Джейми Фостър, която е главният учен на експеримента. Според нея калмарите ще могат да се справят с "тези важни въпроси, свързани със здравето на животните".

Калмарите ще бъдат замразени преди връщането им на Земята.

Към МКС ще отлетят и 5000 бавноходки, които могат да оцеляват в условия, екстремни за повечето форми на живот. Това ги прави идеални за изучаване на реакциите им и адаптацията към екстремна среда.
Учените се надяват, че получената информация може да се използва, за да се разбират стрес факторите, оказващи влияние върху хората в космоса.

"Едно от нещата, които наистина искаме да направим, е да разберем как бавноходките оцеляват и се възпроизвеждат при подобни условия. Надяваме се да успеем да разберем и част от хитростите, които използват, да ги адаптираме и да предпазим астронавтите", казва Томас Бутби, който е част от научния екип.

Хиляди кръгли червеи от вида Caenorhabditis elegans също ще тръгнат към МКС, като те ще участват в изследвания, свързани със загубата на мускулна маса.

Учените от доста време търсят решение на този проблем, тъй като астронавтите губят до 40% от мускулната си маса след шест месеца в орбита.

Изследването се ръководи от учени от университетите в Нотингам и Ексетър. То може да помогне за разработването на нови методи за лечение на мускулни дистрофии.

Дарик