Полицейски служители от областната дирекция в Шумен и от РУ - Нови пазар се включиха в празник по пътна безопасност, организиран от община Нови пазар. Те участваха в открит урок по безопасност на пътя, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

Бяха пресъздадени ситуации от пътното движение, в които децата трябваше да вземат решение как да реагират. Униформените им напомниха основни правила за движение с тротинетки и велосипеди, както и как да играят безопасно през лятото.

Основна цел на занятието беше да се определят уязвимите участници в движението по пътищата; учениците да затвърдят знанията си за участниците в движението по пътищата, да научат кой е „уязвим човек“ и кой е „уязвим участник в движението по пътищата“ и  да ги разпознават.  

Под формата на игри и викторини малчуганите показаха завидни знания по безопасност на движението.

Истинска радост за тях беше демонстрацията с полицейското куче Айк и неговият водач полицай Добромир Добрев. Водачът запозна децата с качествата на служебните кучета, използвани в МВР, разясни какво означава „служебно куче”, как се отглежда, как стартира дресировъчният процес за придобиване на умения от служебното куче с цел използването му в полицейската дейност; какви породи кучета се използват най-често в служебната дейност.

Полицай Добрев направи практическо онагледяване на възможностите на Айк - обща дресировка с команди за сядане, „добре“, „не“ и обясни как всичко се свежда до игра и награда с любимата им играчка. Демонстрираха и задържане на престъпник. Децата  придобиха първоначални познания за възможностите на служебните кучета за изпълнение на специфични задачи в полицейската дейност, както и за помощта, която оказва служебното куче на полицая в ежедневната му работа.

ШУМ.БГ