Изборният ден днес започна във всички 302 секции в област Шумен, съобщиха от Районната избирателна комисия. Няколко са стартирали със закъснение поради проблеми с машините, но те са били отстранени. Единствено  в секцията в село Янково, община Смядово, техническа причина е довела до решението да се премине изцяло на гласуване с хартиени бюлетини.

Жителите на Шуменско избрат шестима, които да ги представляват в 46-то Народно събрание. Право на глас имат 185 301 души.

За депутатски мандат в избирателния район се борят 162 кандидати – с 13 по-малко от колкото бяха при изборите през април. Партиите и коалициите също са по-малко – 22 вместо 30.

Изборните секции в областта са 302, като в 251 от тях, които са с над 300 избиратели, се гласува машинно. Общо осигурените машини са 263 /в 12 секции ще има по 2/. Отпечатани са и 190 000 хартиени бюлетини. Та са за малките секции, но ще се използват и в големите, в случай на технически проблем с машината.

На днешните парламентарни избори са сформирани и 14 подвижни секции за лица с увреждания. Такава няма само в община Нови пазар, тъй като там не са постъпили заявления. Най-много подвижни секции ще има в община Върбица – 4, където посещение на изборна комисия в дома е поискано от над 250 души.

Днес за разлика от изборите през април в Шуменска област няма секции за хора, поставени под карантина или задължителна изолация.

Гласуването ще продължи до 20,00 часа.

През деня ШУМ.БГ ще информира за избирателната активност, а довечера своевременно ще предоставя данни от Районната избирателна комисия за резултатите от вота.

ШУМ.БГ