Нямат нищо срещу нас. Всичко ни е законно, това каза днес пред "Нова телевизия" президентът на футболен клуб "Бистришките тигри" Сергей Ташков. Той, заедно с бившия шеф на ДАНС Димитър Георгиев и още двама мъже беше задържан във вторник за незаконен лов през нощта в района на благоевградското село Сушица.

Според Ташков откритото убито прасе не е било в колата, в която е бил той, бившият шеф на ДАНС Димитър Георгиев и настоящият служител на службата Димитър Кръстев. То било намерено в автомобил, движещ се далеч зад тях и шофиран от горския на района.

Мъжът опроверга версия на Димитър Георгиев, че не е бил с останалите, а ги е срещнал в гората. Според Ташков, той заедно със сина си, настоящият служител на ДАНС Димитър Кръстев и Димитър Георгиев бил в къща на приятел, където мислили да пренощуват, преди на другия ден да отидат на лов. Сергей Ташков коментира че от години стопанисва ловното стопанство на територията на което е задържан, като въпросната вечер с придружителите си отивали да хранят животните в планината. Той не се съгласи с твърденията, че ареста е станал окото 3 часа сутринта. Според Ташков са били задържани не по-късно от 11 часа.

"Извадиха ни като най-големите престъпници. Седем часа ни държаха в гората преди да ни закарат в ареста. Питах ги за какво ни държат, а те казаха, че чакат нареждания отгоре", обясни президентът на "Бистришките тигри".

"Ние не сме го видели това прасе. То беше в една кола движеща на 15 километра зад нас, карана от горския на района допълни, Ташков. Според него именно мъж от тази кола е казал, че прасето куца и затова го били убили, защото го помислили за болно.

Мъжът твърди, че до освобождаването им в 13 часа на следващия ден не са разпитвани и така и не са били наясно за какво са задържани.

"Взеха пушки, коли. Всичкото оръжие е законно. Нямам притеснения, Да правят колкото си искат експертизи", обясни Ташков. Той смята, че в цялата случка има политически замисъл, насочен срещу Димитър Георгиев и Бойко Борисов, който преди години играеше футбол с отбора на "Бистришките тигри".

В сряда в парламента министърът на вътрешните работи Бойко Рашков каза, че Случаят коментира и служебният вътрешен министър Бойко Рашков. Той уточни преди откриването на първото заседание на 46-ия парламент, че задържаният служител от ДАНС е от правния отдел на службата.

"С два джипа и с убито диво прасе в една от колите, са заловени да осъществяват нощен лов. По случая е образувано досъдебно производство. Младият служител от ДАНС е колега на Бойко Борисов от спортния клуб "Бистришки тигри". Играят мач, те спортуват заедно", каза тогава Рашков.

В края на май служебният кабинет предложи на президента Румен Радев да освободи от поста шеф на ДАНС Димитър Георгиев. Премиерът Стефан Янев заяви, че Георгиев е вземал политически мотивирани решения. На 26 май държавният глава подписа указ по предложение на Министерския съвет за освобождаването му и с друг указ назначи за шеф на агенцията Пламен Тончев.

Дневник