Журналисти от руската телевизия 47News правят смразяващо кръвта откритие - в горите край село в покрайнините на Санкт Петербург те намират сграда, която е предполагаем мафиотски затвор. В изоставеното съоръжение има две подземни клетки с тоалетни и нещо, което изглеждаше като крематориум.

Но дни след като журналистите попитаха държавните служители за сградата, на мястото пристигат булдозери и премахват всички останки от вилата и нейния скрит затвор. Това действие доведе до спекулации, че съоръжението е полуофициален затвор, използван при все по-размитите линии между службите за сигурност и организирана престъпност в Русия на Владимир Путин.

Журналисти от 47News, базиран в Санкт Петербург уебсайт за новини, заявиха, че са получили информацията за мрачното скривалище от затвора от работник мигрант. Когато отишли на мястото, те открили две клетки на един етаж, но не били в състояние да изследват по-ниско ниво поради наводнение. Под банята на къщата направили най-плашещото си разкритие - там имало съоръжение, подобно на крематориум с човешки размери.

Снимки, публикувани от 47News, показват дълъг бетонен вход в мазе, проектирано да побере автомобил, заедно с две клетки, обширна метална решетка и дори странни графити по стените.

Местните власти първоначално потвърждават пред 47News, че сградата е била частна резиденция, построена през 2011 г., но за която те са узнали едва през 2018 г., когато разследващите са претърсили съоръжението.

"Докато полицията не започна разследващи действия там, разбира се, ние не знаехме нищо за това. Беше прикрито и беше невъзможно да се разбере какво има в сградата", казва Владимир Сидоренко, служител от района на Агалатовски, където се намираше съоръжението, пред уебсайта на Podyom. "Тази територия е далеч от населени места", добавя той. "Има само 6 къщи и няма постоянни жители."

Според изпълнители, с които се свързва 47News, тайното съоръжение е било издигнато за три месеца и е струвало между 20 и 40 милиона рубли (250 000 до 500,00 долара) - огромна сума за строителство в селските райони на Русия.

"Толкова прецакано и толкова руско", заяви офицер от централното европейско контраразузнаване, който вярва, че съоръжението е истинско. "Сивата зона между организираната престъпност и руските служби за сигурност винаги е била проблем, който се връща към годините на КГБ, но той е бил фокусиран върху външни операции: КГБ е намерало приложения за гангстери, които правят твърда валута и бизнес връзки в чужбина. Но сега те са объркани у дома, така че подозирам, че тази сграда е свързана както с официални, така и с криминални елементи едновременно. Но това със сигурност е зловещ знак, че някой, който има политическа сила, за да направи такъв затвор, ще се нуждае от такъв затвор "

"Това, че в Русия се случват нещата, които дори ФСБ трябва да държи настрана, не е чудесен знак за връзката между организираната престъпност и правителството", каза офицерът, който работи под прикритие и не може да бъде посочен.

Според служители, разговаряли с 47News, парцелът, върху който е построено съоръжението, е закупен през 2010 г. от някой, свързан с руската затворническа система.

Вторият собственик на сградата, според официални представители: Известен мафиот, който законно е променил името си на "Ескобар".

Днес.бг