БСП отново се оказа единствената партия от групата на социалистите в Европейския парламент, чиито представители до един гласуваха против резолюция, призоваваща за нова стратегия на ЕС в отношенията с Русия.

Това показват резултатите от поименния вот.

Петимата ни социалисти са сред общо 20 представители на тази група, които са били „против“. Останалите 12 български депутати подкрепиха резолюцията, приета с 494 гласа „за“, 103 „против“ и 72 „въздържал се“.
 

ЕС трябва да даде отпор на агресивните политики и същевременно да положи основите на сътрудничеството с бъдеща демократична Русия, се казва в документа.

Европейският парламент ясно заявява, че прави разграничение между руския народ и режима на президента Владимир Путин, който според депутатите е „закостеняла авторитарна клептокрация, ръководена от доживотен президент, заобиколен от кръг от олигарси“.

Русия може да има демократично бъдеще и  Съветът на ЕС трябва да приеме стратегия на Съюза за бъдеща демократична Русия. Тя трябва да включва стимули и условия за засилване на вътрешните демократични тенденции.
 

ЕС трябва да създаде алианс със САЩ и други партньори със сходно мислене, за да противодейства на усилията на Русия и Китай, които имат за цел да отслабят демокрацията в света и да дестабилизират европейския политически ред. Съюзът трябва да предвижда санкции, политики за противодействие на незаконните финансови потоци и подкрепа за активистите в областта на правата на човека.

Като дестабилизиращи действия на Русия са посочени и обвиненията срещу агенти на руското Главно разузнавателно управление (ГР) в опита за убийство през 2015 г. на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и ощке вдама души.

Във връзка с руската агресия и влияние върху източните съседи на ЕС той трябва да продължи да подкрепя страните от Източното партньорство като Украйна или Грузия, да насърчава европейските реформи и основните свободи в региона. Тези усилия трябва да служат и за насърчаване на руската подкрепа за демократичните реформи.
Евродепутатите на БСП "пасуваха" за по-строги санкции срещу Русия за Навални

В резолюцията се изтъква още, че ЕС трябва да намали зависимостта си от руския газ, петрол и други суровини, поне докато президентът Путин е на власт. Европейският зелен пакт и увеличаването на новите ресурси ще изиграят решаваща геополитическа роля за постигането на тази цел.

Евродепутатите искат ЕС да изгради капацитета си за разкриване и спиране на потоците от мръсни пари от Русия, както и за разкриване на ресурсите и финансовите активи, които свързани с режима автократи и олигарси крият в държавите членки на ЕС.

Брюксел трябва да обърне специално внимание на правния институт на двойното гражданство и да настоява България и Малта да се откажат от своите режими на „златни паспорти“.

В заключение депутатите настояват ЕС да има готовност да откаже признаването на руския парламент, ако избори на 17-19 септември се проведат в нарушение на демократичните принципи и международното право.

За Русия - БСП е винаги „против“ или пасува

За последно през септември 2019 г. БСП се оказа единствената социалистическа партия в ЕП, чиито депутати бяха против приетата с голямо мнозинство резолюция по повод 80 г. от пакта „Молотов-Рибентроп“, чийто непосредствен резултат е избухването на Втората световна война.

В други случаи евросоциалистите ни се въздържат или просто не участват във вота.

През април т.г. те „пасуваха“ при гласуването на резолюция призоваваща за по-строги санкции срещу Москва.
През януари ЕП прие резолюция с подобно искане заради ареста на Алексей Навални. Петимата от БСП пак не участваха във вота.

През септември 2020 г. българските евросоциалисти не подкрепиха резолюция на Парламента, осъждаща опита за убийство на Навални. Четирима не участваха в гласуването, а Елена Йончева се въздържа.

ClubZ