От днес на територията на областната дирекция започва полицейска операция за контрол на пешеходците, които пресичат на непозволени и необозначени места, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

В областния град пътните полицаи ще осъществяват контрол за спазване на правилата, като приоритет ще бъдат районите около учебните заведения и широк център.

Санкциите, предвидени от закона за пешеходци, които пресичат на непозволени места, са в размер от 20 до 50 лева.

От полицията съветват да не се излиза пред колите внезапно на непозволени за пресичане места и да не се избързва с пресичането на пътното платно, когато приближава автомобил.

Проверките ще бъдат насочени и към водачи, които отнемат предимство на пешеходците на пешеходни пътеки. Призивът към тях е да бъдат особено внимателни, когато преминават в районите на пешеходни пътеки.

“Бъдете толерантни на пътя и пазете както себе си, така и всички участници в движението. Ако бъдем по-внимателни и ако мислим не само за собствената си безопасност, предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия ще бъдат намалени”, казаха от полицията.

От 1 януари до 5 октомври т.г. на територията на ОДМВР-Шумен са регистрирани 20 тежки пътни произшествия с участие на пешеходци. Ранени са 21 и е загинал 1.

За сравнение миналата година за същия период този вид ПТП-та са били 30, с 2 загинали и 30 ранени.

ШУМ.БГ