Само за изминалата седмица при специализирана полицейска операция за контрол на неправилно пресичане от проверените 63 пешеходци са санкционирани 39, сочат данните, изнесени днес от пресцентъра на областната дирекция на полицията.

От тях 28 са били глобени от екипи на пътна полиция в Шумен, девет са нарушенията в Нови пазар, две във Велики Преслав. При проверките няма констатирани нарушения за внезапно излизане от пешеходци на пътното платно, или пресичане при червен знак на светофара.

Наложените глоби са за пресичане на необозначено или неразрешено място, уточняват от полицията. Те призовават за пореден път да се пресича само на разрешените и обозначени места, да не се излиза внезапно на пътното платно и добавят, че контролът за пресичане на пешеходците на непозволени места ще продължи.

За изминалата седмица са проверени и 996 водачи на моторни превозни средства за отнемане на предимство на пешеходци. По време на проверките на водачите са връчени 103 електронни фиша. За различни констатирани нарушения са съставени 89 акта, наложени са 417 глоби с фиш.

ШУМ.БГ