През септември на територията на ОД МВР-Шумен са установени 4 512 пътни нарушения. Най-много от тях за скорост – 1800, следвани от санкционираните за неправилно паркиране и спиране – 404.

Данните изнесе днес пресцентърът на областната дирекция на полицията.

За неспазване на предимство, знаци и сигнали са санкционирани 302 водачи, за отнето предимство на пешеходец са санкционирани двама. На шестима пешеходци са наложени глоби за пресичане на необозначено или неразрешено място. 24 са установените водачи, седнали зад волана след употреба на алкохол. От тях 15 са управлявали с концентрация над 1,2 промила. Петима са хванати да карат след употреба на наркотични вещества или техни аналози.

За неизползване на колан или предпазна каска са санкционирани 161 водачи, 24 са с глоба за ползване на мобилен телефон по време на управление на превозно средство. 41 неправоспособни водачи са засечени да шофират по пътищата в региона. По време на проверките на контролните органи са установени 357 водачи с нередовни пътни документи, а технически неизправни автомобили са управлявали 157 водачи. Без задължителна застраховка „Гражданска отговорност“ са установени 80.

Временно са отнети свидетелствата на 54 водачи, двама от тях са отказали да бъдат тествани за шофиране след употреба на алкохол или наркотични вещества. От движение временно са спрени 36 пътни превозни средства.

През септември в Шуменско са възникнали 61 пътнотранспортни произшествия. За щастие

ШУМ.БГ