Древногръцкият лечител Хипократ призовавал да се яде мед всеки ден. Този продукт може да осигури отлична защита на тялото ви. Но не трябва да прекалявате, достатъчно е да хапвате по една чаена лъжичка мед всеки ден.

Медът укрепва имунната система

Медът съдържа голямо количество витамини, флавоноиди и фолиева киселина, които имат противопаразитни и антимикробни свойства, а също така помагат в борбата с вирусите и ускоряват процеса на оздравяване.

Влияе благоприятно на сърцето и кръвоносните съдове

Антиоксидантите, включени в меда, помагат за намаляване на нивото на „лошия“ холестерол, предотвратяват образуването на атеросклеротични плаки и нормализират кръвния поток.

Облекчава стомашните проблеми

Притежавайки силен антисептичен ефект, медът лекува рани на стомашната лигавица, облекчава киселините и гаденето.

Укрепва нервната система и облекчава нервното напрежение

Медът съдържа захар и при похапване се отделя хормона серотонин, който е отговорен за доброто настроение. Той от своя страна се превръща в мелатонин, който осигурява качествен и здравословен сън. Медът също така помага за отпускане на мускулите и облекчаване на напрежението.

Подобрява състоянието на кожата

Медът е страхотен антиоксидант, който е чудесен за елиминиране на токсините от тялото, които често са причина за запушени пори и акне. А антибактериалните и противовъзпалителни свойства на меда са ефективни в борбата със зачервяването на кожата и всички видове обриви.

Дарик