Център “Амалипе” организира за тринадесета поредна година събития по повод Василица - ромската Нова година. Ковид-19 пандемията обаче налага някои от проявите да бъдат проведени виртуално, съобщи регионалният педагогически координатор към Центъра Силвия Станчева.

На 14 януари сурвакарите на СУ „Трайко Симеонов“ Шумен ще бъдат виртуални гости на вицепремиер Калина Константинова, а децата от СУ „Ц. Церковски“- Никола Козлево ще разкажат легендата за Банго Васил в Посолството на Белгия в България.

Коледарите от средното училище в гр. Върбица ще бъдат виртуални гости в Президентството, и ще "сурвакат" вицепрезидента Илияна Йотова.

Историята на Васильовден, наричан още Банго Васил, ще разкажат ученици и учители от ПГОХХТ „Проф. д-р Асен Златаров“ - Шумен, на живо от 8,45 часа, в 31 кабинет в сградата на училището. Учители ще се превъплътят в герои от легендите, а учениците ще са с нови ромски костюми, закупени по проект, спечелен от училището.

В ПГСС - Шумен учениците от клуб „Фолклор на етносите“ ще представят мюзикъл, посветен на Василица. Ще стартират от 10,15 часа в сградата на гимназията.

Учениците от СИП „Фолклор на етносите“ към основното училище в с. Изгрев, за поредна година пък ще сурвакат местния кмет.

Традиционно ромската Нова година се празнува три дни - от 13 до 15, като 14 януари е най-важният ден, в който семействата отварят вратите си за гости, а децата обикалят съседите и близките си и сурвакат за здраве, плодородие и късмет.

И през миналата 2021 г. от центъра организираха срещи с ромската общност в селата Пет Могили и Вълнари, община. Н. Козлево. Децата с направени от тях сурвачки сурвакаха кметовете, разговаряха за традициите, свързани с празника Василица и Банго Васил. В Нови пазар пък сурвакаха училищния персонал на Професионалната гимназия по селско стопанство и раздаваха брошури, свързани с Васильовден в ромската общност, а в Смядово поздравиха екипа на общината.

ШУМ.БГ