Ако не се вземат мерки след 1 юли доходите на пенсионерите ще намалеят, защото тогава ще се спре изплащането на т.нар. COVID добавка, предупреди днес пред БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Той допълни, че в средата на годината ще има актуализация на пенсиите, но то вероятно ще е 6.1%, което няма да покрие добавката от 60 лв.

Гьоков изрази мнение, че е било грешка добавката да е за всички пенсионери. Министърът все пак изрази увереност, че Националният осигурителен институт (НОИ) и Министерството на финансите ще намерят формула за актуализация на пенсиите, за да стигнат те нива поне равни на тези с COVID бонуса, която бъде одобрена от парламента.

Гьоков за пореден път подчерта, че за да има справедливост, при изчислението на пенсиите да се взимат доходите от по-късен период. "Няма грешка, а неразбиране. Една институция като НОИ не може да прави грешки", така министърът обясни дебатите за размера на първите получени пенсии през новата година. Противно на обещаното не всички пенсионери получиха доход по-висок от този през декември. "Оставихме свръхочаквания в хората, включително с политическото говорене", обобщи Гьоков.

Дневник