“Мегатекс-88” ЕООД купи днес отредения за соларен парк терен от 169 декара край кв. “Дивдядово” на стойност 1,7 млн. лв. без ДДС. Бургаската фирма бе единствен участник в организирания от община Шумен търг с явно наддаване.

Имотът бе обявен за продажба след трудно дадено от Общинския съвет разрешение. Съветниците се съгласиха общината да се раздели с терена при няколко условия. Променено бе предназначението му, като изрично бе записано „За фотоволтаичен парк“. Парите от продажбата пък могат да се ползват само са дейности по опазване на околната среда и за дейности по Плана за грижи и мониторинг след закриване на „старо“ сметище за смесени битови отпадъци в кв. “Дивдядово”.

Зам.-кметът по икономическо развитие на общината Росица Антонова обясни за ШУМ.БГ, че следващи изменения в предназначението на имота и в плановете за застрояването му могат да стават само с решение на Общинския съвет.

Фирма “Мегатекс-88” вече е внесла 510 хил. лв. депозит. Според тръжните условия спечелилия участник има 14-дневен срок да плати цялата сума плюс данък придобиване на имущество и 2% такса.

Въпросният терен е вторият най-скъп имот, продаван от община Шумен на частен купувач. М.г. шуменската фирма “ВИАС” купи 26 декара зад зала “Арена” за 2,860 млн. лв. без ДДС.  

ШУМ.БГ