Община Смядово, в партньорство с общините Ветово и Болярово, ще реализира социален проект за интегриране на уязвими групи. Стойността му е 749 999 евро или близо 1,5 млн .лв.

Той е класиран на първо място по процедура „Интегрирани мерки за приобщаване и овластяване на ромите" и е финансиран от Финансовия механизъм на европейското икономическо пространство, норвежки механизъм. По процедурата са одобрени 8 проектни предложения на общини.  

„С този проект ще можем да задържим голяма част от социалните услуги, които Община Смядово предлага на жителите си, както и да ги надградим. Освен това се създават условия за отваряне на работни места в общината и за работа на членове на уязвими групи“, каза за ШУМ.БГ кметът на Смядово Иванка Петрова.

По проекта ще се отвори Център за социална рехабилитация и интеграция за хора с увреждания. Той ще се помещава в закупена от Общината сграда на бивша аптека, която ще бъде ремонтирана за целта. В този Център ще бъдат осигурени и работни места за поне 15 човека, които ще имат заетост за период от около 2 години.

„С финансирането по този проект ще задържим и мобилната група, която е със социален работник, медицинска сестра и оказва социална здравна помощ на хора в общината. Тази мобилна група започна работа преди 8 години, също по проект, и сега ще продължи дейността си. Ще могат да се наемат и допълнително хора за Социалния патронаж, където винаги има недостиг, защото на него разчитат за храна 500 човека. Дейността си ще продължи и Центърът за обществена подкрепа на деца, който е много посещаван и търсен“, очерта още от работите по проекта Иванка Петрова.

Подобни социални дейности ще се реализират и в партньорските общини Ветрино и Болярово, но като водеща по проекта Община Смядово ще получи най-голяма част от финансирането.

ШУМ.БГ