Треньорът на ЦСКА-София Стойчо Младенов призна, че има разрив в отношенията му със собственика на клуба Гриша Ганчев. По думите му той е общувал отлично и с удоволствие с бизнесмена до декември 2021 г., когато нещо е станало и оттогава не си говорят. Младенов обаче не каза какво е причинило промяната.

Думите му дойдоха по време на пресконференция преди първия мач със "Славия" от полуфиналите за Купата на България. Тя започна с видеоразбор с моменти от двубои на ЦСКА-София, в които Младенов твърди, че отборът е бил ощетен от съдиите.

Треньорът изтъкна, че срещу ЦСКА има терор и че лично съдия му е признал, че реферите са били задължени да показват картони на играчите на червените.

В същото време Младенов подчерта, че думите му за съдиите са предупреждение към тях преди важните следващи мачове от сезона, но не и оправдание за слабата игра на отбора му. Треньорът посочи, че носи отговорност за представянето и резултатите на ЦСКА-София, и призна, че има голямо отстъпление.

Така се стигна и до думите му за влошените отношения с Гриша Ганчев. Младенов каза, че не знае кой и как прави селекцията, но той самият не участва в процеса. Това според него е грешно - по думите му всички български отбори, в които треньорите са оставени да развиват идеите си, имат резултати.

Скъсването на отношенията с Ганчев

Младенов призна, че в момента общува единствено с Данаил Ганчев, който ръководи оперативно ЦСКА-София. Въпреки това треньорът даде знак, че е изолиран от процеса по сглобяването на отбора.

"Българският футбол ще бъде в по-цветущо състояние, ако собствениците дават възможност на треньорите да менажират и селектират отборите си. Не откривам топлата вода. Българските клубове, на които е дадена такава възможност, имат успехи. Аз не знам какъв е бюджетът на ЦСКА-София. На мен не ми е дадено правото да участвам в селекцията. Работихме в екип с нашето ръководство до декември месец. След това се получи стълкновение, което не искам да коментирам", заяви Младенов.

В същото време той се изказа добре за Ганчев и за вложенията му в ЦСКА-София, както и за поставената голяма цел да направи нов стадион. "Той излезе с лицето си и говори в детайли за това. Но смятам, че успоредно със стадиона може да се развива и футболният клуб ЦСКА-София."

"Моето желание беше да вкараме свежа кръв в пролетния дял от шампионата, но определени неща попречиха на това. Това ръководство във времето се е доказало в попадения в селекцията си, но това не е достатъчно. В тази роля треньорът трябва да участва дейно. Най-активният човек е треньорът. Треньорът трябва да участва дейно в селекцията", продължи той.

Младенов посочи, че бил предложил списък със свободни агенти, които да бъдат привлечени, сред които е имало и национални играчи, но те не са взети.

При идването на треньора в ЦСКА-София миналото лято беше обявено, че той получава цялата спортно-техническа власт. Сега Младенов изтъкна, че с екипа му имат опит и умения да взимат футболисти, отговарящи на нивото на ЦСКА-София, и надеждата му е да получи зелена светлина сам да избира играчите си.

"В тази селекция имам трима играчи, които са привлечени по мое желание - (Карло) Мухар, (Карол) Метс и Томас Лам, а също и Калоян Кръстев. Кръстев има нужните качества и ще е основен нападател на ЦСКА-София другата или по-другата година, но се иска повече работа във всяко едно отношение."

Треньорът изтъкна, че в ЦСКА-София трябва да се смени чипът, защото той като треньор не може да се задоволи с второто място. И даде заявка, че иска да изпълни договора си и да постигне целта червените да спечелят първенството.

"И слепият вижда, че на нас ни трябват свежа кръв, качество и класа. Това непостоянство е точно заради липса на класа. Нашият съперник "Лудогорец" привлече нови играчи за около 5 милиона евро, "Левски" също се подсили със седем нови попълнения, мисля. За да може треньорът да носи пълна отговорност, трябва да отговаря за селекцията. Всички привлякоха и подобриха качеството с включването на определени състезатели, които да вдигнат конкуренцията и качеството на отборите си. Вие пишете, че новите хора на "Левски" са спечелили 12 точки, нашите колко взеха?"

Младенов каза, че "Лудогорец" остава много напред от ЦСКА-София във всяко отношение. Добави, че в настоящата ситуация спечелването на купата е важно. "Купичката е много важна за нас, след като не може да станем отново шампиони. ЦСКА не може без титла, а купата е титла."

Предупреждение към съдиите

"Има ли тенденция? Има тенденция. Пак ли трябва да говоря за директива? Искат да ни изкарат, че не разбираме от футбол и сме кьорави. Има нареждане съдиите да показват картони на ЦСКА-София", каза Младенов.

Той говори и за случая от мача с "Берое" (1:0), който му донесе наказание за три мача. "При изгонването ми реагирах за неправилно отсъдено нарушение и съдията ми показа картон и нагло ме гледа около 30 секунди, използвах нецензурни думи по негов адрес и той ме изгони. После осъзнах, че съм сгрешил и му се извиних след мача. Мачът свърши. Аз осъзнах глупостта, която направих. Почуках на вратата, поисках му извинение, подадох му ръката, но му казах, че ме е предизвикал с всичко, което направи. Тогава той каза "мен ме подведоха". Страничният съдия - онзи с брадата, вие го знаете, каза, че го е подвел. ЦСКА-София е потърпевшият, аз съм потърпевшият, но защо не наказват съдията."

"Ако този терор продължава, ние сме готови да направим нещо друго", заяви Младенов, но не уточни какво има предвид.

Дневник