Основният ремонт на Първи корпус на Спортен комплекс “Плиска” тече с огромно забавяне, показа проверка на ШУМ.БГ. Той започна миналия юли и трябваше да приключи преди края на годината.

Залата, в която са игрищата по хандбал, волейбол и баскетбол, е основна тренировъчна за УСШ “Хан Крум” и за дузина други спортни клубове. От Нова година насам строителни работници се появяват рядко, казаха служители в другите корпуси на комплекса.

Ремонтът се извършва със средства на Министерството на младежта и спорта и е по обществена поръчка, проведена в София. Изпълнител е варненската фирма „Делта Инвестмънт Билд“ ЕООД.

Заради това, че не са възложител на ремонта, от община Шумен обясниха, че нямат представа кога точно ще приключи той и че техните възможности за контрол са ограничени.
Пресслужбата на спортното министерство пое ангажимента да извърши проверка, но не изпрати отговор на писмено зададените ни въпроси преди месец.

ШУМ.БГ се свърза и с фирмата изпълнител. “Изчакваме да изсъхне бетоновият под и другата седмица ще продължим работата по обекта. Така се сучи, че ляхме във влажно време в зимни условия. Трябва да се постигне определена влажност, за да се положи отгоре спортната настилка. Затова обектът е временно спрян с Акт 10”, обясни управителят на „Делта Инвестмънт Билд“ Димитър Димитров.

Той бе категоричен, че това е единствената причина за забавянето. “Мерим влажността всяка седмица, другата вече мисля, че трябва да е в норма и ще продължим работата. Всичко друго сме направили. Имаше и някои други по-дребни проблеми, но сме се постарали нещата да стават качествено. Ако бяхме налепили настилката по-рано, тя щеше да се надуе”, каза той.

Димитър Димитров пое ангажимента до края на месец май залата да бъде завършена и отворена за тренировки.

В телефонен разговор в събота сутринта от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта съобщиха, че са направили проверка по случая и не са констатирали нередности по проведената обществена поръчка, както и че средствата дължими от ведомството към фирмата, избрана за ремонта, са изплатени.

От ММС посочиха, че забавянето се дължи на казаната по-горе от изпълнителя причина – неблагоприятните условия за полагането на настилката.

ШУМ.БГ