Кметът на Шумен Любомир Христов инспектира днес напредъка по трите най-големи инфраструктурни обекта, които се изпълняват в града – блокът със социални жилища в кв. „Тракия“, ремонтът на зала "Плиска" и новостроящата се зала и помощно игрище до Градския стадион. На обиколката бяха поканени и журналисти.

Първо бе посетен блокът с 51 апартамента за социално слаби на ул. "Одрин" 5, който се строи по европроект на стойност 2,9 млн. лв. Стана ясно, че фирма „ЖСП Стил“ вече е завършила строителството, като се чака комисия да мине и да издаде Акт 16. До влизането на първите обитатели на блока има обаче още няколко месеца, тъй като предстои да мине обществена поръчка за закупуване на мебели и битови уреди – печки, перални, хладилници.

„Апартаментите са двустайни, като площта им е между 50 и 56 кв.м. Имаме нужда от такива жилища. Има програма за настаняване в такива жилища и комисия ще решава кои да бъдат настанени“, каза кметът Христов. Той добави, че в единия от входовете вероятно по-късно ще бъдат настанени и семействата на служители, привлечени от шуменски фирми и предприятия, като даде пример, че в общински жилища вече са били настанени 10 медицински специалисти, дошли да работят в шуменските лечебни заведения.

При посещението с в зала „Плиска“ кметът обясни, че срокът за завършването на ремонта е началото на декември и заяви, че се надява да бъде спазен. „Тук ще съберем клубовете по баскетбол, волейбол и хандбал и в единия край евентуално да сложим клуба по бокс, който има повече от 120 деца“, каза Христов. Той обясни, че игрището по хандбал вече ще бъде със стандартен за спорта размер.

Припомняме, че ремонтът на "Плиска" става с 557 349 лв., осигурени от Министерството на младежта и спорта. Работи варненската фирма „Делта Инвестмънт Билд“ ЕООД.

Строежът на тренировъчно футболно игрище и тренировъчна зала над стадион „Панайот Волов“ върви с леко изоставане от графика, стана ясно при посещението там. Причина за това е в забавяне на доставката на сандвич панелите на залата с около месец и половина. Очаква се строителството да приключи не както е по план до края на ноември, а до Нова година. Тренировъчното игрище и заплата се строят с 3 милиона лева, отпуснати от Министерски съвет.

„Моята оценка на посетените днес три обекта е, че строителите си изпълняват стриктно заложените по договор изисквания. Видяхте качеството на социалната сграда, зала „Плиска“ и тук на новата зала“, каза кметът Любомир Христов. Той обеща, да продължат опитите за осигуряване на средства за изграждане наново на стадион „Панайот Волов“, като напомни и за предстоящото строителство на Хиподрума. „Ще реализираме всички проекти. Само ни дайте малко време“, завърши кметът.

ШУМ.БГ