Полицаят Даниел Перушински и пожарникарят Димитър Пеев спасиха мъж от удавяне на плаж Кабакум при мъртво вълнение, съобщиха от ОДМВР-Шумен.

Перушински и Пеев били част от отбор на ОДМВР-Шумен, който участвал на турнир по футбол за служители на МВР.  В понеделник, около 15 часа на плажа, където все още нямало спасители, пожарникарят Димитър Пеев от РСПБЗН- Шумен и полицейският инспектор в участък Върбица при РУ- Велики Преслав Даниел Перушински, били в лек автомобил до плажната ивица. Чули викове за помощ. На плажа се били събрали около 20 души и крещяли, че се дави човек. Никой обаче не влизал заради големите вълни.

С риск за живота си шуменците скочили без колебание във водата и успели да спасят мъжа. Те разказват, че давещият се бил на около 50 метра от плажа и че, освен големите вълни, е имало и мъртво вълнение.

“Хората на плажа ни помагаха с указания за посоката, където се намира мъжът. Посоката му често се сменяше - викаха ни "наляво", "надясно". Много ни помогнаха. Беше ми трудно, на моменти изобщо не го виждах. В един момент дори си мислех, че е потънал. Повече от 5 минути, или поне така ми сториха, не можехме да стигнем до него. Водата дърпаше както него, така и нас. Успяхме да го спасим. Това е най-важното”, разказва Димитър Пеев. По думите на Даниел Перушински и двамата изобщо не са помисляли за себе си, както и че може да им се случи нещо лошо.

Мъжът, когото спасили, бил на видима възраст около 60 години, казал им, че влязъл за малко, но водата започнала да го дърпа навътре. Умеел да плува, но се притеснил от ситуацията.

“Смятаме, че сме направили това, което трябва да направи всеки човек, когато види че друг има нужда от помощ. Не е нещо изключително. Давам си сметка, че ако във водата беше скочил някой, който няма подготовка като мен, можеше да стане … добре че не е станало”, каза Димитър Пеев

ШУМ.БГ