Британското министерство на отбраната предупреди днес, че в стремежа си да завладеят Източна Украйна руските сили разчитат на оръжия, способни да причинят много жертви, предаде АП.

Според ведомството руски бомбардировачи вероятно изстрелват в Украйна тежки противокорабни ракети, разработени през 60-те години. Ракетите "Х-22" ("AS-4 Kitchen" по номенклатурата на НАТО) са били предназначени да разрушават самолетоносачи чрез ядрени бойни глави.

Използвани на сушата с конвенционални боеприпаси, те са "много неточни и затова могат да причинят тежки косвени щети и жертви", казаха от министерството.

Може би Русия прибягва до тези 6,1-тонни противокорабни ракети, защото изпитва недостиг от съвременни ракети с по-прецизно насочване, предполага военното министерство в Лондон. В съобщението не се дават подробности откъде биват изстрелвани руските "Х-22", посочи АП.

Агенцията цитира изявление пред вестник "Гардиън" на заместник-началника на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, че Русия изстрелва по Украйна от пет до шест хиляди артилерийски снаряда дневно и затова Украйна зависи от оръжейните доставки от Запада.

Около 10 хиляди са украинските военни, загинали от началото на руската инвазия, съобщи президентският съветник Алексей Арестович, цитиран от агенция УНИАН, като подчерта, че руските загуби са в пъти по-големи.

Президентът Володимир Зеленски обвини Москва, че иска да разруши всички градове в Донбас.

Продължават уличните боеве в ключовия Северодонецк. Проруските сепаратисти съобщиха, че са обкръжили украинска група в завода "Азот", но пътят на запад през град Бахмут е твърдо под украински контрол и опасност от обкръжение на повече защитници няма, увери в Телеграм управителят на Луганска област.

Руски агенции съобщават, че около 300 украински военни, блокирани в завода "Азот" са взели цивилни за заложници и са влезли в преговори да бъдат пуснати в съседния Лисичанск заедно с тях.

Дир.бг