Руските сили разрушиха последния мост към град Сиеверодонецк на източния фронт в Украйна, като блокираха всички останали там цивилни и направиха невъзможно достъпа до хуманитарни доставки, каза губернаторът на региона в понеделник.

Според Сергей Хайдай все още има ограничен военен достъп до опустошения град, който се превърна в ключово бойно поле в опита да бъде спряно настъплението на Русия през Донбас.

Тази вечер Дмитрий Песков, говорител на Кремъл, обяви - в типичен за режима на Владимир Путин подход често да променя ключови твърдения - каза, че "като цяло основната цел на специалната военна операция е защитата на републиките" в Донбас.

"Сега е напълно невъзможно, за съжаление, да се влезе в града, да се достави нещо в града. Евакуацията е невъзможна", каза още Хайдай. Той написа в приложението Telegram, че Русия не е поела пълен контрол над града и че "част" от него остава под украински контрол, но вече не е възможно да се транспортират хуманитарни товари там.

Хайдай също каза пред украинската служба на Радио Свободна Европа/Радио Свобода, че въпреки че 70% от града сега се контролира от Русия, ситуацията за украинските войски там е "трудна, но под контрол".

"Те имат възможност да изпращат ранените в болници, така че все още има достъп", каза Хайдай. "Трудно е да се доставят оръжия или запаси. Трудно, но не и невъзможно", добави той. Думите му няма как да се проверят от независими изтоници.

Уличните сражения бушуват от седмици в Северодонецк, в който преди четири месеца живееха 100 000 души. Украинските власти казват, че малко над една десета от този брой остават в града.

Хайдай каза още, че условията за хилядите цивилни, останали в града, са "много трудни", тъй като тримесечни боеве са унищожили инфраструктурата за газ, електричество и вода и че е имало "огромни" смущения в доставките на лекарства.

Противоречиви съобщения от последните дни сочат, че вероятно около 70% от Северодонецк се контролират от руснаците. Ако превземе и Лисичанск, армията ще е овладяла ключов пункт за контрол над Луганск. Това увеличава и вероятността Русия да анексира и тази част от Украйна.

Дневник