Служители на общинското предприятие по строителство монтираха днес на ул. „Странджа“ в Шумен първите 2 от общо 4 закупени подземни контейнера за събиране на битови отпадъци. На пускането им в експлоатация присъстваха заместник-кметът инж. Боян Тодоров и представителят на сръбската фирма производител „Корали“ ООД Драган Чукалович.

"Монтираме експериментално първите 4 казана. Предимството им е, че са с голям обем и могат да заместят няколко казана от типа „Бобър“. Затова сме избрали места, където живеят много хора и не можем да осигурим пространство за адекватно количество от другите казани“, каза инж. Тодоров.

Той обясни, че, ако подземните контейнери се приемат добре от гражданите, догодина ще се купят още от същия тип.

Намерението на общината бе другите 2 казана да се сложат на ул. „Цар Освободител“ срещу ДКЦ-1. С техника вчера е установено, че на избраното място минават подземни електрически кабели с високо напрежение и затова ще се търси друг терен за поставянето им, но в същия район.

Всеки от подземните контейнери е с обем 3 куб.м. Снабдени са с механизъм за отваряне с педал. Обслужването им ще става за момента от фирма „РТК“ ООД, която има кран и камиони за смет.

Четирите купени чрез обществена поръчка подземни контейнери струват 35 000 лв.

ШУМ.БГ