Том Круз е една от малкото холивудски звезди, които могат да напълнят киносалона само с присъствието си. "Топ Гън: Маверик" и "Мисия: Невъзможни" са примери за това.

Ясно е, че за да привлечете в актьорския си състав невероятна звезда като Том Круз, трябва да сте готови да платите крупна сума. Като се има предвид, че актьорът вече 40 години е звезда от "А"-група в Холивуд, трябва да разполагате с голям филмов бюджет.

Според медии като Forbes и Celebrity Net Worth състоянието на актьора се оценява на повече от 600 милиона долара. Той е един от най-богатите актьори в света.

Състоянието му ни води до едно място: Холивуд. Том Круз е верен на американската филмова индустрия и е натрупал стотици милиони благодарение на своите блокбъстъри и успешни рекламни кампании.

Филмите на Том Круз са спечелили повече от 9 милиарда долара по целия свят. Към днешна дата най-печелившият му филм досега е "Мисия невъзможна - Изход" (2018 г.) със 791 милиона в боксофиса.

Съюзът между Круз и Холивуд е един от най-плодотворните бракове в историята на киното и изглежда далеч не е приключил. Нека да разгледаме как започна тази дълга и плодотворна връзка.

През 1981 г. и Том Круз тъкмо беше получил първата си значима роля във филм. Той се казваше "Taps" и за него актьорът получи 50 000 долара. Само на 19 години той е в началото на своя успешен професионален живот.

Паула Уогнър от агенцията за таланти CAA подписва договор с Том Круз, който е в сила и до днес. В началото на 90-те години двамата създават заедно Cruise/Wagner Productions. Това се оказва златната мина на актьора.

Всичко започва с филма "Рисков бизнес" (1983), за който му плащат 75 000 долара. Това е първият световен хит на актьора.

От този момент нататък приходите на Том Круз не спират да се увеличават и заплатата му за пръв път достига 6-цифрена цифра с филма "Легенда" (1985 г.) - което означава доход от 500 000 долара за актьора.

"Топ Гън" (1986) е първият филм, в който актьорът започва да печели милиони. За участието си във филма Круз печели 2 милиона долара, което е 13% от целия бюджет на филма.

Стойността му се покачва и през 1994 г. и той подписва договор за 15 млн. долара за ролята на Лестат в "Интервю с вампир".

Филмът струва 80 млн. долара и носи 457 млн. долара печалба в световен мащаб. Мисията: Невъзможна" донесе на Круз 245 млн. долара - в това число заплата и допълнителни приходи - само за първите три филма от сагата.

Тази невероятна нетна стойност обаче ще се увеличи значително с приходите за "Топ Гън: Маверик" (2022 г.) и предстоящия епизод на "Мисията: Невъзможна". Както съобщава International Business Times, Том Круз е подписал договор за 13 млн. долара за главната си роля в продължението на „Топ Гън”. Той обаче ще спечели много повече, като се имат предвид и приходите му като продуцент.

До юли 2022 г. "Топ Гън: Маверик" вече ще е спечелил 1,3 милиарда долара. Това е най-успешният филм на Том Круз след "Война на световете".

Добрите финансови вести за Круз не свършват до тук: ако филмът бъде продаден на стрийминг платформа - което е много вероятно - героят на Маверик може да донесе на Том до 200 млн. долара през следващите години./БГНЕС