Правителството на Естония реши "възможно най-скоро" да премахне всички паметници от съветската епоха от публичното пространство, заяви естонският премиер Кая Калас. В Естония има между 200 и 400 съветски паметника.

"Основното е решено - съветските паметници трябва да бъдат премахнати от общественото пространство и ние ще го направим възможно най-бързо. Конкретното време и ред зависят от готовността и логистичния план на местните власти, тази логистика изисква същото внимание, организация и участие от страна на частния сектор", каза тя.

Калас нарече "отделен въпрос" демонтирането на паметника под формата на танк Т-34 в Нарва, за чието премахване призова министърът на вътрешните работи на Лаури Ляанемец. Кметът на града Катри Райк каза, че градските власти няма да го направят това и когато на 2 август се разпространи информация за предстоящия демонтаж на паметника, повече от 100 местни жители излязоха да протестират.

"Този танк принадлежи на град Нарва и () тъй като е ясно, че Нарва няма да извърши това [разглобяване] сама и там има напрежение, ясно е, че естонската държава и правителство трябва сами да вземат решение за преместването на този и други паметници, които имат символична стойност", каза Калас. "Танкът е оръжие за убийство, не е мемориален обект и от същите танкове се убиват хора по улиците на Украйна", добави премиерът.

В края на юли Кая Калас обяви, че естонското правителство ще премахне всички паметници на съветски войници, загинали в страната по време на Втората световна война, които не са на военни гробища.

Дневник