Русия обяви 14 служители на посолството в Москва и на консулските служби на България за "неприемливи" и персона нон грата. Това е станало, след като ръководителят на дипломатическата ни мисия Атанас Кръстин е бил извикан в руското външно министерство, където му е била връчена нота.

В съобщението на руското външно министерство се обяснява, че това е ответна мярка на българските решения за изгонване на 70 сътрудници на руските институции, да се въведат квоти за дипломатическия и административно-технически персонал на Русия в България и временно да бъде закрито Генералното консулство в Русе.

"Искаме да подчертаем, че отговорността за последиците оттез иконтрапродуктивни стъпки изцяло и напълно е на правителството на Кирил Петков", допълва руското министерство.

"Убедени сме, че неприятелските действия по отношение на Русия нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", се казва в характерния за Москва от години подход да твърди, че управляващите и тези, които са ги избрали в България имат съвършено различни разбирания.

Дневник